Eurogroup: Πολιτική στήριξη στην Αθήνα

Eurogroup: Πολιτική στήριξη στην Αθήνα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, του ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

«Είμαστε στα μέσα της επιθεώρησης και θα ενημερωθούμε για την πρόοδο. Γίνεται πρόοδος αλλά δεν έχουν όλα επιλυθεί. Δεν θα παρθεί καμία απόφαση. Απόφαση θα ληφθεί μόνο όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση της Τρόικας. Όλοι ξέρουμε ποια είναι τα ανοικτά ζητήματα. Τα έχουν γράψει όλες οι εφημερίδες», έλεγε χθες στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος που μετέχει στο Eurogroup. Προβλέπει δε ότι ο χρόνος που θα καταναλωθεί στην Ελλάδα δε θα ξεπερνά τα 25 λεπτά σε μια συζήτηση συνολικά τεσσάρων ωρών. Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στις 13:30, ενώ στις 16:00 θα πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη στην Ιρλανδική προεδρία για το Ecofin των 27. Όσο για το ενδεχόμενο να δοθεί «πολιτική στήριξη» στην Αθήνα, όπως εκτιμούν δημοσίως κυβερνητικοί παράγοντες, κοινοτικές πηγές σχολιάζουν πως «είδηση θα ήταν το αντίθετο».

Στο άτυπο Eurogroup της Ιρλανδίας ξεκινάει σήμερα η πολιτική υιοθέτηση του προσχεδίου του κυπριακού μνημονίου. Αφού πάρει την έγκριση των υπουργών θα σταλεί στα κοινοβούλια.

Το μέρος του μνημονίου που αφορά τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους διέρρευσε στον Τύπο και προβλέπει βαθιά ύφεση 12,5% την επόμενη διετία και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,1%) το 2015. Το κείμενο προβλέπει ότι η συνολική λογιστική αποτύπωση της παρέμβασης στην Κύπρο αγγίζει τα 23 δισ.

Δέκα τα δισ. του δανείου ΕΕ-ΔΝΤ, 10,5 από τη συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος με την παρέμβαση στην τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή, 600 εκατομμύρια ευρώ σε δημοσιονομικά μέτρα, 1,5 δισ. σε αποκρατικοποιήσεις και 400 εκατομμύρια σε πώληση πλεονάζοντος χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας – κάτι που η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί για λόγους συμβολισμού να πετάξει από πάνω της, όμως περιγράφεται ρητά στην παράγραφο 29 του κειμένου.

Οι υπουργοί που αρχίζουν τη συνεδρίαση στις 9 το πρωί (τοπική ώρα) θα έχουν μπροστά τους το δύσκολο έργο να υπερασπιστούν και να εγκρίνουν ένα κείμενο που καταφανώς έχει γραφτεί με μια μεγάλη δόση δημιουργικής λογιστικής, απλά και μόνο για να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Στο DSA, όπως ονομάζεται το κείμενο, οι συντάκτες κρατάνε πάντως και «μια πισινή» για την περίπτωση που το πρόγραμμα πέσει έξω: μιλάνε για τεράστιους κινδύνους από ενδεχόμενες χρεοκοπίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών που θα δημιουργήσουν νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις στις τράπεζες.

«Θα ενημερωθούμε για τον εξωτερικό έλεγχο που ξεκινάει αύριο ώστε να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται η νομοθεσία για το ξέπλυμα», λέει ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος. H δε επίσημη έγκριση θα γίνει εντός του Απριλίου από τα κοινοβούλια και η πρώτη εκταμίευση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. «Τα 10 δισεκατομμύρια θα είναι αρκετά», εκτιμά.

Δεν είναι μοντέλο η Κύπρος, γιατί η δομή του τραπεζικού τομέα της, και όχι μόνο το μέγεθός του, αλλά και η δομή των υποχρεώσεών του, είναι μοναδική. Δεν υπάρχει ομοιότητα με άλλες περιπτώσεις.

Κατά τα λοιπά οι 17 υπουργοί θα συζητήσουν για τις υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα αρχίζοντας από την ανατροπή που συνέβη στην Πορτογαλία. «Περιμένουμε τον υπουργό οικονομικών της χώρας να μας πει πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου», λένε πηγές του Συμβουλίου. Θα γίνει μια συζήτηση για την παράταση των ωριμάνσεων των δανείων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, «έχουμε ένα κείμενο θα το συζητήσουμε», αλλά ούτε και σε αυτό το πεδίο αναμένεται απόφαση.

Αυτό όμως που θα έχει σοβαρό ενδιαφέρον αναμένεται να είναι το κομμάτι της συζήτησης για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM: «Θα είναι πολύ μικρότερη σε έκταση από ότι περιμέναμε», λέει κοινοτικός αξιωματούχος που χειρίζεται το θέμα, ο οποίος θεωρεί ότι «το θέμα των ιστορικών επισφαλειών θα λυθεί και θα ληφθεί απόφαση επί του επιμερισμού των βαρών». Προειδοποιεί όμως ότι «τα κεφάλαια είναι περιορισμένα και θα πρέπει να δούμε αν και πως θα τα χρησιμοποιήσουμε σε προγράμματα διάσωσης».

 

Πηγή: real.gr 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ