Eurogroup: Δύσκολη επιστροφή στην πραγματικότητα

Eurogroup: Δύσκολη επιστροφή στην πραγματικότητα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Επιστροφή στην πραγματικότητα των δημοσιονομικών κενών και των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές αλλαγές θα είναι για τον υπουργό Οικονομικών το σημερινό Εurogroup.

Οι εταίροι της χώρας στο ευρώ αναμένεται να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις για τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Στη σύντομη συνεδρίαση, η υπόθεση της Ελλάδας θα είναι η μόνη που θα ξεφύγει από το γενικό κανόνα της καλής πορείας και των ευσήμων σε χώρες που ολοκληρώνουν τα προγράμματά τους.

Η Πορτογαλία πάει καλά και το καλοκαίρι ολοκληρώνει το μνημόνιό της. Η Ισπανία εξήλθε της στήριξης πριν από λίγες μέρες.

Η Ιρλανδία πορεύεται σωστά ακόμα και εκτός μνημονίου. Η Κύπρος εκτελεί τα συμφωνηθέντα.

Και ο 4ος έλεγχος κρατάει στην Ελλάδα ήδη τέσσερις μήνες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να κρατήσει παραπάνω από έξι.

Αντιθέτως, οι ελληνικές αρχές καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία με την τρόικα το πολύ μέσα σε 2 μήνες, καθώς τον Μάιο πρέπει να πληρωθούν ομόλογα που λήγουν και ο χρόνος για τις σχετικές αποφάσεις πιέζει.

Καταληκτική ημερομηνία για μια πρώτη αναφορά προς το Εurogroup θα έπρεπε να είναι η 10η Μαρτίου.

Όμως, στις Βρυξέλλες εκφράζονται φόβοι πως η κυβέρνηση θα προτιμούσε να περάσει ένα διάστημα έως τις ευρωεκλογές χωρίς να φανεί ότι λαμβάνει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Το πολιτικό διακύβευμα είναι μεγάλο, όμως, για την κυβέρνηση που βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή.

Προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του προγράμματος που συνδιαμόρφωσε πριν από 1,5 χρόνο και των απαιτήσεων που επιβάλει η μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η δημοσκοπική πίεση.

Στις Βρυξέλλες εταίροι και θεσμοί έχουν ήδη αποφασίσει από τον περασμένο Νοέμβριο ότι οι όροι περιλαμβάνουν και την υπόδειξη μέτρων για το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Η κυβέρνηση καλά-καλά δεν έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 και στο τέλος της μέρας η συνολική απόσταση με την τρόικα αυξάνεται αντί να ελαττώνεται.

Στα 17 δισ. το χρηματοδοτικό κενό

Κύκλοι των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης ανέβαζαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε, το ύψος του κενού στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος στα 17 δισ. από τα 14 δισ. που το υπολόγιζαν έως και πριν από ένα μήνα.

Στη νέα εκτίμηση συνέβαλαν στοιχεία από την απόδοση των αποκρατικοποιήσεων, το ΑΕΠ και τις προοπτικές της οικονομίας.

Τα 17 δισ. αφορούν το ποσό που θα πρέπει να βρεθεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ώστε το πρόγραμμα των Ευρωπαίων (που λήγει το καλοκαίρι του 2014) να συμβαδίζει με το πρόγραμμα του ΔΝΤ (που λήγει το καλοκαίρι του 2016).

Το χρηματοδοτικό κενό των 17 δισ. δεν είναι απαραίτητο να καλυφθεί όλο με ένα νέο δάνειο.

Αντιθέτως, θα υπάρξει προσπάθεια να καλυφθεί και μέσα από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους (μετά την επικείμενη αναδιάρθρωση) και τα υπόλοιπα ποσά που θα απομείνουν στο ΤΧΣ μετά την ενδεχόμενη επόμενη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Παρ’ όλα αυτά, είναι προφανές ότι πρόσθετο δάνειο θα χρειαστεί και το ΔΝΤ θα το απαιτήσει.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να εξηγήσουν πώς θα καλύψουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για το επόμενο δωδεκάμηνο, θεωρώντας απολύτως δεδομένο ότι η χώρα δεν θα βγει στις αγορές σύντομα.

Οι δε εταίροι, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, έχουν αποφασίσει να δώσουν αυτές τις διαβεβαιώσεις αμέσως μόλις λάβουν το σήμα από την τρόικα ότι ο 4ος έλεγχος του ελληνικού προγράμματος τελείωσε με ικανοποιητικό τρόπο.

Για τους εταίρους έχει τεράστια πολιτική σημασία να φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί από τα συμφωνηθέντα.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα και φέρνει αποτελέσματα, εξάλλου, θα έχει την ευκαιρία να στείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες την Τρίτη και το συνέδριο των Ευρωπαίων εργοδοτών Business Europe, όπου θα μιλήσει.

Ο Α.Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το απόγευμα της Δευτέρας όπου θα μιλήσει σε συνέδριο για το Ολοκαύτωμα.

Ο δε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας την Τρίτη θα προεδρεύσει του Συμβουλίου ECOFIN, όπου θα υπάρξει καθορισμός της ατζέντας για τα επόμενα βήματα στην τραπεζική ένωση.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ