EKT: Αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά η Ελλάδα

EKT: Αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά η ΕλλάδαH Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά τα προσεχή έτη αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μηνιαία έκθεση για τον Ιούνιο.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος (2015-2018) ακόμα και αν απαιτηθεί η επέκταση μέτρων που λήγουν. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την κατάργηση ή τον περιορισμό της εισφοράς αλληλεγγύης που λήγει φέτος.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,4% του ΑΕΠ το 2014. Τονίζει ακόμη τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 και 2016 (3% και 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα).

Αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ πέρυσι, υπερβαίνοντας τον στόχο του προγράμματος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Στην έκθεση σημειώνεται πως το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013 δεν ήταν εξίσου ικανοποιητικό (ανήλθε στο -12,7% του ΑΕΠ) κυρίως λόγω του υψηλού κόστους από την παροχή στήριξης προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (10,6% του ΑΕΠ).

Η έκθεση της ΕΚΤ δημοσιοποιήθηκε την ίδια ημέρα που προστέθηκε άλλος ένας “πονοκέφαλος” για την κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς των ενστόλων. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές και πλέον η κυβέρνηση καλείται να τους επιστρέψει περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ ως «αχρεωστήτως κρατηθέντα». Παράλληλα, θα πρέπει να βρει τρόπο να κλείσει την τρύπα που θα δημιουργηθεί στο βαθμό που θα αναγκαστεί να επαναφέρει τους μισθούς στα προ περικοπών επίπεδα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ποσό υπολογίζεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως «καθαρά», αν δηλαδή εξαιρεθούν οι φόροι.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει προϋπολογίσει ποσό για τυχόν πληρωμές από τη δικαστική δικαίωση ομάδων πολιτών από το ΣτΕ, αλλά έχει δεσμευτεί στην τρόικα να πάρει μέτρα για να καλύψει το κόστος που θα προκύψει.

Μάλιστα προ εβδομάδων κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν πως για τις ομάδες που θα δικαιωθούν στα δικαστήρια η κυβέρνηση θα αναζητήσει τρόπους κάλυψης του κενού μέσω ρυθμίσεων που θα αφορούν τις ίδιες τις κοινωνικές ομάδες που δικαιώθηκαν. Από τη μια τσέπη θα μπουν τα χρήματα, δηλαδή τα χρήματα και από την άλλη (με κάποιον τρόπο) θα… βγουν.

Εκτός των ένστολων αποφάσεις του ΣτΕ για ανάλογα αιτήματα περιμένουν δικαστικοί και εκπαιδευτικοί.

 

Πηγή:euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ