“Βάση διαπραγμάτευσης” ΔΝΤ-ΕΕ

“Βάση διαπραγμάτευσης” ΔΝΤ- ΕΕ

 

Σε μία «βάση διαπραγμάτευσης» ώστε να αναζητηθεί συμβιβασμός με το ΔΝΤ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους φέρεται να κατέληξαν σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, που λειτούγησε προπαρασκευαστικά για το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκπέμπει η ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία, έστω την ύστατη στιγμή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση τη δόσης. «Εάν δεν ήμασταν κοντά σε συμφωνία, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.

Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη ήταν ουσιαστικά η προετοιμασία του εδάφους και απόπειρα αναζήτησης συμβιβασμού με το ΔΝΤ εν όψει της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Επί τάπητος τέθηκαν κατά πληροφορίες 12 παράμετροι για την απομείωση του χρέους. Οι 17 φέρεται πως συμφώνησαν στο να μειωθούν τα επιτόκια στα υφιστάμενα διμερή δάνεια προς την Αθήνα της φάσης του πρώτου Μνημονίου, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στο νέο επιτόκιο.

Επίσης, συμφώνησαν να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον τμήμα των κερδών που έχουν κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών της Ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ, διακρατώντας ελληνικά ομόλογα. Στη διάσκεψη υπήρξε συναίνεση ότι «πρέπει να επαναγοραστεί ελληνικό χρέος», σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ