Θρίλερ με τη δόση

Θρίλερ με τη δόση

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν ανώνυμα αξιωματούχοι της Ε.Ε., αναμένεται να υπάρξει πολιτική στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά όχι απόφαση για την εκταμίευση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν την τελική έκθεση της τρόικας προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των χρημάτων αλλά τη Δευτέρα θα έχουν στα χέρια τους μία πρόχειρη αποτίμηση των επικεφαλής της τρόικας.

Η καθυστέρηση στην σύνταξη της έκθεσης οφείλεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η τρόικα συμφωνεί ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 120% έως το 2020 δεν είναι πλέον εφικτός αλλά οι εκτιμήσεις διαφέρουν ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να συμμετέχει σε συνάντηση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. αναμένεται να έχει επαφές προκειμένου να ασκήσει πίεση για την γρηγορότερη εκταμίευση ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup μόλις είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας.

Το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Γιάννης Στουρνάρας έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για την στάση των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού. «Θα ήταν πραγματικά κρίμα να μετατραπούμε σε Ιφιγένεια για να παραδειγματιστούν ορισμένοι άτακτοι στην ευρωζώνη και να φυσήξει ούριος άνεμος στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται να διατηρεί την ψυχραιμία του για την καθυστέρηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διαβεβαίωσε χθες από το βήμα της Βουλής ότι οι ταμειακές ανάγκες της χώρας θα καλυφθούν από τη δημοπρασία και την διάθεση εντόκων γραμματίων.

Στήριξη στην κυβέρνηση παρείχε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup που κάλεσε τους 16 να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας και υποσχέθηκε ταχεία δράση για την εκταμίευση μόλις γίνουν γνωστά όλα τα στοιχεία.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ