Ρομπάι: Πρέπει να παρθούν επώδυνες αποφάσεις

Ρομπάι: Πρέπει να παρθούν επώδυνες αποφάσεις

 

Με τρίωρη καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους ηγέτες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι καιροί απαιτούν ένα «μετριοπαθή προϋπολογισμό», ο οποίος θα περιλαμβάνει «επώδυνες περικοπές», δήλωσε ο Ρομπάι, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 2009.

«Το να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα, προϋποθέτει πολιτικές επιλογές», τόνισε στους ευρωπαίους ηγέτες ο Ρομπάι. «Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να είμαστε λογικοί και ρεαλιστές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αναφέρεται στο μέλλον».

Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό μας το ευρωπαϊκό συμφέρον παράλληλα με το εθνικό συμφέρον», κάνοντας έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν το συντομότερο σε συμφωνία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε κούρεμα της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 1,09 τρισεκατομμύρια ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επέμενε σε κούρεμα της τάξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα το μεσημέρι, με την ελπίδα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ