Η ΕΚΤ ενέκρινε το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης

Η ΕΚΤ ενέκρινε το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης

 

Τη σύμφωνη γνώμη της για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

 

Σε γνωμοδότηση της, με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου, η ΕΚΤ χαιρετίζει το σχέδιο νόμου, το οποίο στοχεύει στη συμπλήρωση του ελληνικού νομικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ευθεία αναφορά προς τους στόχους για τον χρηματοπιστωτικό τομέα που έχουν τεθεί από τις από τις ελληνικές αρχές στο μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής.

 

Όπως επισημαίνει ωστόσο, “όσον αφορά την κατάρτιση του εν λόγω νομικού πλαισίου, η ΕΚΤ θα ήθελε να αναφερθεί σε προηγούμενες σχετικές γνώμες της”. Η ΕΚΤ συνεχίζει να προσδίδει ύψιστη σημασία στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης και αποτελεσματικής ανακεφαλαιοποίησης, με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

 

Για το ενδεχόμενο παράτασης του βίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πέραν του 2018, η ΕΚΤ σημειώνει ότι το σχέδιο νόμου δεν θα πρέπει να γεννά καμία αμφιβολία ως προς την περιορισμένη διάρκεια του ΤΧΣ.

 

Η ΕΚΤ συμφωνεί για τον τρόπο τιμολόγησης των δικαιωμάτων προαίρεσης αλλά και των μετατρέψιμων ομολόγων τα οποία περιλαμβάνονται στα “εργαλεία” ανακεφαλαιοποίησης.

 

Ακόμη, χαιρετίζει την κατά το σχέδιο νόμου τιμολόγηση, η οποία εγγυάται επαρκή αμοιβή σύμφωνα με τους όρους της αγοράς, κατάλληλες εγγυήσεις συμπεριφοράς και τακτικούς μηχανισμούς ελέγχου, είναι δε ευρύτερα ευθυγραμμισμένη με την μεθοδολογία που έχει καθορίσει η ΕΚΤ για τη συγκριτική αξιολόγηση της τιμολόγησης των κρατικών μέτρων ανακεφαλαιοποίησης, όπως σημειώνει.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ