“Άναψε φωτιές” ο Γεωργίου στη βουλή

“Άναψε φωτιές” ο Γεωργίου στη βουλήΚόντρα της κυβέρνησης με τον επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου, εκδηλώθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, για τις αναθεωρήσεις του μεγέθους του ΑΕΠ στις οποίες προέβη η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, είπε πως η Ελλάδα υπήρξε η μόνη χώρα ανάμεσα στις 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που παρουσίασε την προηγούμενη διετία αναθεώρηση επί τα χείρω του ελλείμματος και του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, συνεπεία της αναθεώρησης του ΑΕΠ από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

«Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μου οι τοποθετήσεις ότι η κυβέρνηση άλλαξε τα στοιχεία, ενώ ήταν η ΕΛΣΤΑΤ εκείνη που αναθεώρησε την ύφεση στον προϋπολογισμό, από 3,5% σε 4,9%. Αυτό δεν είναι μικρή διαφοροποίηση […] Εγιναν αναθεωρήσεις ακόμα και σε χρονιές όπου δεν υπήρχαν αστερίσκοι από την Eurostat για τα ελληνικά στοιχεία», παρατήρησε.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης εκτίμησε, επιπροσθέτως, πως η συνεπαγόμενη αναθεώρηση των προβλέψεων για την ύφεση το 2013 συντέλεσε και σε αναβολή των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς αυτές εστιάζονταν, κατά κύριο λόγο, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι τέτοιο. Τοποθετήθηκε ο κ. Σαχινίδης, επ’ αυτού» απάντησε, αργότερα, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Σταϊκούρας.

ΕΛΣΤΑΤ: Δεν αποκρύψαμε στοιχεία

«Οταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δεδομένων είναι “αναθεώρηση”, δική μας υποχρέωση είναι να το κάνουμε γνωστό το ταχύτερο στην ελληνική κοινωνία, στην κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» απάντησε, από την πλευρά του, ο Ανδρέας Γεωργίου.

«Πρόβλημα θα ήταν, αν η ΕΛΣΤΑΤ θα σκεφτόταν να αποκρύψει τα στοιχεία και να μην κάνει “αναθεώρηση”. Αυτό θα ήταν αντιδεοντολογικό», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ υπενθύμισε την ανεξαρτησία της Αρχής σε σχέση με την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι υποχρέωσή της είναι να διεκπεραιώνει στατιστικά, το ταχύτερο δυνατόν, ό,τι καινούργιο στοιχείο διαθέτει.

Ειδικά σε σχέση με την αναθεώρηση του ΑΕΠ το 2010 (που ήταν και η μεγαλύτερη σε μια σειρά αναθεωρήσεων από το 2005 έως το 2010), ο κ. Γεωργίου την απέδωσε σε στοιχεία της έρευνας των οικογενειακών προϋπολογισμών, που έδειξαν μεγαλύτερη πτώση απ’ ό,τι μπορούσε να εκτιμηθεί μέσω άλλων δεικτών.

Για την καθυστέρηση των καταγραφών αυτών, ο κ. Γεωργίου παρατήρησε πως οι χρόνοι της δημόσιας διοίκησης είναι διαφορετικοί απ’ αυτούς της Στατιστικής Αρχής:

«Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακολουθήσουμε τα χρονοδιαγράμματα της δημόσιας πολιτικής, αλλά θα πρέπει κι αυτή να μας βοηθήσει να επιταχύνουμε. Υπάρχουν πηγές, που αν τις είχαμε στη διάθεσή μας, ίσως είχαμε επιταχύνει την παραγωγή των στοιχείων του ΑΕΠ. Και η ΕΛΣΤΑΤ έχει αποψιλωθεί από το 17% του προσωπικού της, έχει χάσει 168 άτομα, κάτι που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην έγκαιρη διεκπεραίωση των ερευνών της» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο Φίλιππος Σαχινίδης υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, όταν ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ, είχε υποστηρίξει πως στη διαδικασία αναμόρφωσης του ελλείμματος, την περίοδο 2009- 010, η Ελλάδα δεν είχε αξιοποιήσει τις «γκρίζες ζώνες» της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (π.χ. ταξινόμηση των ΔΕΚΟ) για να βελτιώσει τους δείκτες του ελλείμματος.

«Γκρίζες ζώνες» στο παρελθόν

Στο ερώτημα του κ. Σαχινίδη αν υπάρχουν τέτοιες «γκρίζες ζώνες» και αν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προβεί σε διαπραγματεύσεις με την Eurostat, ο κ. Γεωργίου απέρριψε μια τέτοια εκδοχή:

«Ούτε γνωρίζω, ούτε με ενδιαφέρει αν υπήρχαν άλλες χώρες που να χρησιμοποίησαν τις “γκρίζες ζώνες”. Οποτε είχαμε εμείς αμφιβολίες για το πώς θα ερμηνεύαμε κάποιο μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών λογαριασμών, απευθύναμε, επίσημα, αίτημα διευκρίνισης», απάντησε.

«Δουλειά μας είναι να ακολουθήσουμε τους κανόνες, όπως αποτυπώνονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Δεν θέλαμε, ούτε μπορούσαμε να έχουμε διαδικασία απόκρυψης, όπως στο παρελθόν» ανέφερε ο κ. Γεωργίου, προκαλώντας την έκρηξη του παριστάμενου βουλευτή και γενικού εισηγητή της ΝΔ για τον προϋπολογισμό του 2013 Αντ. Μπέζα, που επισήμανε πως τέτοιου είδους δηλώσεις, καταβαραθρώνουν ακόμα περισσότερο το κύρος της Ελλάδας και είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται εντός της Βουλής από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Γεωργίου, περιορίστηκε στον χαρακτηρισμό των έως το 2009 καταγραφών της Στατιστικής Υπηρεσίας ως «εσφαλμένων», επικαλούμενος σχετικά και τα πορίσματα της Eurostat.

Ωστόσο, με τον ίδιο στο τιμόνι της ΕΛΣΤΑΤ, όπως υπογράμμισε, «πέντε συνεχείς φορές έχουν δημοσιευθεί τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία χωρίς επιφυλάξεις, κάτι που δεν έχει προηγούμενο».Πηγή:tovima.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ