Λύση μετά τις γερμανικές εκλογές;

Λύση μετά τις γερμανικές εκλογές;

«Μια βιώσιμη λύση για την Αθήνα αναβάλλεται για μετά τις γερμανικές εκλογές», τιτλοφορεί σημερινό της δημοσίευμα, η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά «στον ρόλο του δύσκολου» που παίζει από την αρχή της κρίσης η Γερμανία, πολύ δε περισσότερο όσο πλησιάζουν οι εκλογές για την Ομοσπονδιακή Βουλή το 2013, έως τις οποίες, εκτιμάται πως η ευρωζώνη θα κάνει μόνο μικρά και προσεκτικά βήματα.

 Η αυστριακή εφημερίδα αμφισβητεί ότι, κατά την αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα στην αναζήτηση λύσης για την «ανοικτή τρύπα» του ελληνικού προϋπολογισμού, ενώ συγχρόνως επισημαίνει πως, αν και ολοένα και περισσότεροι ειδικοί ζητούν δραστικά βήματα, όπως διαγραφή χρέους από δημόσιους πιστωτές ή συμφωνία για τρίτο πακέτο βοήθειας, οι πολιτικοί εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν.

 Όπως υπογραμμίζεται, ιδιαίτερα η Γερμανία αρέσκεται, από την αρχή της κρίσης, στον ρόλο τροχοπέδης και αυτή η συμπεριφορά της ενισχύεται περισσότερο, όσο πλησιάζουν οι εκλογές για την Ομοσπονδιακή Βουλή, το 2013. Παρατηρητές εκτιμούν πως, έως το ερχόμενο φθινόπωρο, οι χώρες της ευρωζώνης θα ελίσσονται δια μέσου της κρίσης μόνον με μικρά και προσεκτικά βήματα, καθώς, ακόμη και οι ίδιες οι συστάσεις- από πολύ υψηλά προερχόμενες- είναι για το Βερολίνο «ταμπού», στην περίπτωση που θα σήμαιναν επιβάρυνση των Γερμανών φορολογούμενων.

 Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια παραίτηση των δημόσιων πιστωτών από τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας, δηλαδή μια διαγραφή χρέους, θα είχε μια τόσο μεγάλη δυναμική, που θα μπορούσε να την προστατεύσει, μακροπρόθεσμα, από τη μόνιμη απειλή μιας χρεωκοπίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ