Αισιοδοξία με… όρους από Σόιμπλε

Αισιοδοξία με… όρους από Σόιμπλε

Η Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έλαβε για μεταρρυθμίσεις, ζητεί ο Σόιμπλε και εκφράζει την πεποίθηση ότι το Eurogroup της Τρίτης θα καταλήξει σε συμφωνία…

Την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος για μια ακόμη φορά απέρριψε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Eurogroup της Τρίτης θα καταλήξει σε συμφωνία.

«Πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή και πρέπει να την βρούμε την Τρίτη. Εργαζόμαστε με μεγάλη πίεση για αυτό. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ελλάδα να επανέλθει σε έναν δρόμο και να αλλάξει την οικονομία της ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας χθες στο πρώτο γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD.

Ο Γερμανός πολιτικός επανέλαβε ότι «η χώρα πρέπει όχι μόνο να αποφασίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις έλαβαν μεγάλες αποφάσεις -, αλλά και να τις εφαρμόσει» και παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι δύσκολο, διότι δεν το έχει συνηθίσει η χώρα».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να παραιτηθούν από αυτό και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τότε όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα βοηθούσαν. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στην Ελλάδα και για αυτό χρειάζεται η Ελλάδα χρόνο. Και αυτό θα το καταφέρουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η Γερμανία, αλλά όλες χώρες της Ευρωζώνης. «Το γνωρίζουμε όλοι, το γνωρίζει και η κυρία Λαγκάρντ, ότι σύμφωνα με την νομοθεσία των κρατών-μελών, δεν μπορείς ταυτόχρονα να δίνεις δάνεια, να αναλαμβάνεις εγγυήσεις και για τα δάνεια που έδωσες να κάνεις «κούρεμα». Αυτό αποκλείεται. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι ο κύριος δανειστής, το αποκλείει κατηγορηματικά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα έκανε τώρα σημαντικά βήματα. Αποφάσισε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Αποφάσισε να οικοδομήσει έναν αποτελεσματικό φορολογικό μηχανισμό, αλλά ακόμη αυτός δεν λειτουργεί. Αυτό δεν γίνεται εν μία νυκτί, πρέπει να οικοδομηθεί βήμα βήμα», τόνισε και, αναφερόμενος στον Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Έτνγκερ, ο οποίος χθες δεν απέκλεισε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, σημείωσε: «Εδώ μπορεί να κάνει πολλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν αρχίσει να δίνει συνεντεύξεις. Θα έπρεπε να διαμορφώσει την βοήθειά της ώστε να είναι αποτελεσματική. Έχουμε πολλά χρήματα για την Ελλάδα, αλλά δεν χρησιμοποιούνται αποδοτικά».

Σε ότι αφορά την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα το μέλος του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιεργκ ‘Ασμουσεν, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι χρειάζονται επιπλέον χρήματα για να κλείσει ένα χρηματοδοτικό κενό. «Ήδη την περασμένη εβδομάδα διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει ως το τέλος 2014 το όριο νέου δανεισμού, διότι η κατάσταση επιδεινώθηκε και θα χρειαστεί δύο επιπλέον χρόνια. Αυτό κοστίζει περισσότερα χρήματα. Πρόκειται για το χρηματοδοτικό κενό των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο πρέπει να βρούμε μια λύση», δήλωσε, για να προσθέσει ότι παραμένει το άλλο πρόβλημα, ότι η Ελλάδα πρέπει ως το 2020 ή το 2022 να φέρει το συνολικό της χρέος σε επίπεδο που θα της δώσει την δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το πόσο θα κοστίσει στην Γερμανία η διάσωση της Ελλάδας και το εάν, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση της ‘Αγκελα Μέρκελ δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός παραδέχθηκε ότι «δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς πόσο θα κοστίσει και ποτέ δεν είπαμε ότι δεν κοστίζει τίποτα», για να καταλήξει: «Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να αναγκάσουμε την Ελλάδα να κάνει τα απαραίτητα. Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι επώδυνες, σκληρές και υπάρχουν και διαμαρτυρίες. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να αποφύγει να γίνει ανταγωνιστική μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ