ΕΚΤ: “Θα χρειαστείτε κούρεμα”

ΕΚΤ: “Θα χρειαστείτε κούρεμα”

 

Η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα απαιτήσει πιθανόν μια διαγραφή τουλάχιστον μέρους του χρέους της, ενώ η Ισπανία χρειάζεται επίσης να ζητήσει επειγόντως διάσωση, φέρεται ότι δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λικ Κούνε, που επισήμανε για πρώτη φορά πως ένα “κούρεμα” μέρους του ελληνικού χρέους είναι δυνατό να γίνει.

Ο Κούνε έκανε το σχόλιο αυτό στη διάρκεια συζήτησης στο βελγικό Πανεπιστήμιο της Γάνδης, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η βελγική εφημερίδα De Standaard. Η εφημερίδα δεν παραθέτει πάντως ολόκληρη τη δήλωση του κ. Κούνε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Λικ Κούνε φαίνεται να συμμερίζεται τη θέση του ΔΝΤ ότι μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να παραγραφεί, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Η Γερμανία έχει επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, δήλωσε σήμερα προς δημοσιογράφους στο Ελσίνκι ότι “η λύση για το ελληνικό χρέος θα είναι ένας συνδυασμός διαφόρων στοιχείων, ένα μόνο δεν είναι αρκετό”.

“Όμως έχει ουσιώδη σημασία να μην θίξουμε την αρχή. Υπάρχει ομοφωνία γι’ αυτό μέσα στην ευρωζώνη”, πρόσθεσε ο Ο. Ρεν, σε μια δήλωση που αντιβαίνει στα σχόλια του Λ. Κούνε.

“Το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει την Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο συμφωνήθηκε μαζί με την ευρωζώνη. Δεν υπάρχει λόγος να υποψιαστεί κανείς ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεργαστεί και στο επόμενο στάδιο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας”, δήλωσε ακόμη ο Ευρωπαίος επίτροπος.

“Ξέρουμε ότι πολλές χώρες μέλη βλέπουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τη χρηματοδότηση επίσης, ως προϋπόθεση για να υποστηρίξει η ευρωζώνη την Ελλάδα με αυτά τα δανειακά προγράμματα”, δήλωσε ο κ. Ρεν.

“Εξαιτίας αυτού, δεν είναι δυνατό, ακόμη και για λόγους αρχής, να δράσει η ευρωζώνη χωρίς το ΔΝΤ”, πρόσθεσε.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ