Κοινή συνέντευξη Σόιμπλε-Μοσκοβισί

Κοινή συνέντευξη Σόιμπλε-Μοσκοβισί

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας έδωσαν σήμερα το πρωί κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσουν να διαλύσουν τις φήμες περί διαφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες αφορούν συγκαλυμμένες επικρίσεις του Βερολίνου για την οικονομική υγεία της Γαλλίας.

“Δεν υπάρχει τίποτε να αιωρείται” ανάμεσα στις δύο χώρες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πιερ Μοσκοβισί στη διάρκεια αυτής της συνέντευξης Τύπου, η οποία δόθηκε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

“Εργάζομαι με εμπιστοσύνη μαζί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πρώτη ημέρα του διορισμού μου. Το πρώτο τηλεφώνημα που έκανα ήταν σ’ αυτόν, το πρώτο μου ταξίδι επίσης”, επέμεινε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Γερμανός ομόλογός του επιδοκίμασε τα λεγόμενα του Μοσκοβισί διαβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις τους είναι “πολύ φιλικές” και επέμεινε να καθησυχάσει σχετικά με την υγεία της γαλλικής οικονομίας.

“Έχουμε εμπιστοσύνη στην πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης. Δεν βαθμολογούμε τους άλλους. Έχουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας”, διαβεβαίωσε μετά τις διαρροές περί φόβων του Βερολίνου για μια πιθανή οικονομική απώλεια στήριξης της Γαλλίας. Ερωτηθείς αν η Γαλλία είναι “ο ασθενής της ευρωζώνης”, ο Σόιμπλε έσπευσε να απαντήσει αρνητικά.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει την Παρασκευή ότι ο Σόιμπλε ανέθεσε στην ομάδα των πέντε “σοφών”, να εξετάσουν προτάσεις μεταρρυθμίσεων για τη Γαλλία.

Η πληροφορία διαψεύσθηκε αμέσως από τους περίφημους “σοφούς” και τη Δευτέρα από μια εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

“Δεν υπάρχει ανάμιξη, υπάρχουν δύο χώρες με συνείδηση του καθήκοντός τους στους κόλπους της ΕΕ, με συνείδηση της ευθύνης που μοιράζονται”, δήλωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε “πλήρη συμφωνία” με τον ομόλογό του στο θέμα της Ελλάδας.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, οι δύο υπουργοί απέκλεισαν αμφότεροι μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η συνέντευξη δόθηκε 48 ώρες πριν από μια επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό στο Βερολίνο, όπου θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με την υγεία της Γαλλίας και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ