ΦΩΤΟ-Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο

Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο

Στο παλιό λιμάνι της Πάτρας βρίσκεται από χθες το μεσημέρι το πλοίο Nordic Explorer το οποίο θα πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Βόρειο Ιόνιο και την Κρήτη.

Στο πλοίο ξεναγήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος με τον πρώην υφυπουργό και “αρχιτέκτονα” του σχεδίου Γιάννη Μανιάτη, τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και άλλους φορείς. Εκεί βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, έχοντας ενδιαφέρον για την επόμενη στάση του Nordic Explorer που είναι το Κατάκολο.

Τόσο ο υπουργός όσο και ο κ. Μανιάτης δήλωσαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία των ερευνών, ευελπιστώντας πως η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει μία μεγάλη οικονομική ανάσα από τα κοιτάσματά της αφού έχουν εκτιμηθεί σε 160 δις ευρώ. Το πλοίο ανεφοδιάστηκε στην Πάτρα και ξεκινά αμέσως το ταξίδι του. 

Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.

Οι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι «η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας» και προσθέτει: «Αποδεικνύει περίτρανα πως όταν η προσπάθεια είναι συλλογική, διαφανής, ολοκληρωμένη και επίμονη, τότε φέρνει αποτελέσματα.

 

Αυτό το μήνυμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εικόνα της χώρας διεθνώς, ειδικά αυτή τη δύσκολη στιγμή. Δείχνει και στον πιο δύσπιστο ότι ως κοινωνία και οικονομία, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αδράνειας και της κατάθλιψης για να συναντηθούμε με την Ελλάδα της ελπίδας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

 

Πηγή: ilialive.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ