Απαισιόδοξοι οι γερμανοί “σοφοί”

Απαισιόδοξοι οι γερμανοί “σοφοί”

Στη χειρότερη ως τώρα πρόβλεψη για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος καταλήγουν οι πέντε “σοφοί” , σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή κυριαρχεί η αβεβαιότητα σε σχέση με κάθε μεσοπρόθεσμη μακρο-οικονομική πρόβλεψη τους για τη χώρα.  

Συμφωνα με την ετήσια έκθεση του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,9% το 2012 και μόλις… 2,3% το 2013. Να υπενθυμιστεί πως η Κομισιόν στις τελευταίες προβλέψεις της την ίδια μέρα, μιλούσε για ύφεση 6% το 2012, ενώ το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ύφεση 6,5%. 

Σημειώνεται  επίσης ότι οι “σοφοί” δεν κάνουν καμία πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα από το 2012 έως το 2016 σε σχέση με το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται. Χαρακτηριστικά στον πίνακα εκείνο όπου αναφέρονται οι προβλέψεις για το ΑΕΠ των χωρών-μελών της ευρωζώνης σε σχέση με τα προγράμματα σταθερότητας που εφαρμόστηκαν το 2012, αντί ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ στην τετραετία 2012-16, υπάρχουν… παύλες, ενώ σ΄ όλες τις άλλες χώρες υπάρχουν ποσοτικοποιημένες προβλέψεις

 

Το τρίτο αποκαλυπτικό στοιχείο της έκθεσης σε σχέση με την Ελλάδα είναι… η απουσία οποιασδήποτε ειδικής αναφοράς στην Ελλάδα. Αντίθετα, για χώρες που επίσης έχουν δεχτεί τη “στήριξη” του EFSF, όπως η Πορτογαλία υπάρχει ειδική παράγραφος. 

Να σημειωθεί πως το Συμβούλιο διορίζεται από την ίδια την καγκελάριο της χώρας, κα. Άνγκελα Μέρκελ και θεωρείται ο κορυφαίος φορέας μακροοικονομικών αναλύσεων στη Γερμανία.

 

Πηγή:capital.gr

 

Πηγή:www.capital.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ