Μικρό το κόστος αν φύγει η Ελλάδα

Μικρό το κόστος αν φύγει η Ελλάδα

Σχετικά περιορισμένες θα ήταν οι συνέπειες για την αυστριακή οικονομία από μία ελληνική έξοδος από το ευρώ, ενώ σαφώς πιο σοβαρές θα ήταν με τη δημιουργία ενός «Ευρώ του Βορρά», εάν δηλαδή από το ευρώ αποχωρούσαν η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε το Αυστριακό Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών σε έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης, οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες για την Αυστρία, το ΑΕΠ της οποίας θα μειωνόταν το 2016 κατά 10,75% και ο αριθμός των ανέργων θα αυξανόταν κατά 157.000, εκτινάσσοντας σχεδόν στο διπλάσιο το ποσοστό ανεργίας -που σήμερα, με μόλις 4,5% είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή, μια έξοδος μόνον της Ελλάδας από το ευρώ, θα σήμαινε για την αυστριακή οικονομία 13.100 περισσότερους ανέργους, ήδη μέσα στον πρώτο χρόνο, ενώ μια έξοδος, επιπλέον της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, θα μείωνε κατά 7,5% το αυστριακό ΑΕΠ μέσα στο 2016 -που λαμβάνεται ως βάση στην έρευνα- αυξάνοντας κατά 80.000 τον αριθμό των ανέργων στη χώρα.

Καταγράφοντας σενάρια κρίσης για ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης, το Ινστιτούτο συμπεραίνει στην έρευνά του, πως το ευνοϊκότερο για την Αυστρία θα ήταν εάν μεταρρυθμίζονταν οι χώρες που παρουσιάζουν προβλήματα, εάν δεν θα έπρεπε να διαγραφούν χρέη και εάν διατηρείτο η ενότητα της Νομισματικής Ένωσης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ