Την πληρώνουν και οι Γερμανοί

Την πληρώνουν και οι Γερμανοί

Η κρίση στην ευρωζώνη απειλεί άμεσα ακόμη και την ισχυρότερη οικονομία, αυτήν της Γερμανίας, η οποία κινδυνεύει με σημαντική επιβράδυνση.

Αυτό προειδοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Μπούντεσμπανκ) σε έκθεσή της, η οποία δείχνει ότι η «ατμομηχανή» της γερμανικής ανάπτυξης – οι εξαγωγές – αρχίζει να ασθμαίνει επειδή πολλές χώρες της ευρωζώνης, αλλά και χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο που πλήττονται από την κρίση, δεν μπορούν να αγοράσουν πλέον τόσα προϊόντα Made in Germany, όπως έκαναν παλαιότερα.

Μέχρι τώρα η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει πολύ πιο καλά την κρίση από άλλες χώρες του ενιαίου νομίσματος, ακόμη και αυτές με την υψηλότερη αξιολόγηση (ΑΑΑ) από τους διεθνείς οίκους.

Η ανάπτυξη στη Γερμανία ανήλθε σε 0,5% το πρώτο τρίμηνο και 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από αυτό που προέβλεπαν οι αγορές, οι οποίες έκαναν λόγο ακόμη και για κίνδυνο ύφεσης.

Τώρα όμως η εύθραυστη αυτή ανάπτυξη κινδυνεύει να μετατραπεί σε ύφεση έως τα τέλη του έτους, όπως αναφέρουν οι «Τάιμς του Λονδίνου» που επικαλούνται τις προβλέψεις της Μπούντεσμπανκ.

 

Πηγή: Tα Νέα

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ