Aκίνητα-Καταργείται το αφορολόγητο

Aκίνητα-Καταργείται το αφορολόγητο

 

Έρχεται νέος ενιαίος φόρος ακινήτων από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας και από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου.

 

Το υπουργείο προωθεί το νέο σχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μετά την κατάργηση από το 2013 του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως για τον ΦΑΠ ισχύει αφορολόγητο ύψους 200.000 ευρώ.

 

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η επιβολή φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.α.). Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών ενώ έχει καταγράψει τα ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα) που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως δεν διαθέτει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να επιβάλλει το νέο φόρο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

 

Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων Α. Βεσυρόπουλο από τη Ν.Δ., Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης του φόρου , ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 3 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρέθηκε χθες στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει:

 

1. Επιβολή του ενιαίου φόρου χωρίς αφορολόγητο όριο αφού τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ. Επομένως στην περίπτωση που το αφορολόγητο όριο διαμορφώνονταν στις 100.000 ευρώ αυτομάτως επτά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρούνταν από το νέο φόρο και το βάρος των 3 δισ. ευρώ θα έπρεπε να το σηκώσει το 26% των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα επιβαρύνονταν υπέρμετρα. Με την πρόταση αυτή αντέδρασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 150.000 ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα φόρο που θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα και από τον οποίο θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές ιδιοκτησίες. Οι διαφωνίες κατεγράφησαν και το θέμα παραπέμφθηκε για την επόμενη συνάντηση.

 

2. Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα θυμίζει την κλίμακα του ΦΑΠ. Θα έχει 8 ή 10 φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,15% και ενδεχομένως θα υπερβαίνουν το 2%. Οσο αυξάνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων τόσο θα αυξάνονται και οι συντελεστές που ενδεχομένως να φθάσουν το 2-3%

 

3. Ο φόρος στα αγροτεμάχια μπορεί να αποδώσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν από το φόρο εξαιρεθούν τελικά όλοι οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

 

4. Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις, τράπεζες κλπ) για την ακίνητη περιουσία τους υπολογίζεται να ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ που ανέρχεται σήμερα ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλουν.

Σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα εναλλακτικά σενάρια για την κλίμακα

 

 

Τι φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Φορο-ελαφρύνσεις σε σύγκριση με το χαράτσι (Ειδικό Τέλος) στα ακίνητα αλλά επιβαρύνσεις σε σχέση με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που προωθεί η κυβέρνηση και θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2013.

Η μεγάλη διαφορά με τον ΦΑΠ είναι ότι πλέον δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

Ενδεικτικά του εύρους των αλλαγών στην φορολογία ακινήτων είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

Διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων 5ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντικειμενική αξία ακινήτου 80.000 ευρώ.

1. Ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ: 384 ευρώ

2. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011: 0 ευρώ. Ισχύει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ.

3. Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Με την εφαρμογή συντελεστή 0,15% για ακίνητη περιουσίας αξίας έως 100.000 ευρώ ο φόρος θα ανέλθει σε 120 ευρώ. Αν εφαρμοστεί συντελεστής 0,2% ο φόρος θα διαμορφωθεί σε 160 ευρώ.

Διαμέρισμα 100 τ.μ. 3ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντικειμενική αξία ακινήτου 200.000 ευρώ.

Ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ: 750 ευρώ.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011: 0 ευρώ. Ισχύει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ.

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Με την εφαρμογή συντελεστή 0,15% για τα πρώτα 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και την επιβολή συντελεστή 0,2% για τα επόμενα 100.000 ευρώ ο φόρος διαμορφώνεται σε 350 ευρώ.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί συντελεστής 0,2% για τα πρώτα 100.000 ευρώ και 0,3% για τα επόμενα 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας τότε ο φόρος θα ανέλθει σε 500 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων με το νέο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο.

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 10 στρεμμάτων αντικειμενικής αξίας αξίας 60.000 ευρώ σήμερα δεν πληρώνει ούτε ευρώ φόρο.

Με τον ενιαίο φόρο ακινήτων και την επιβολή συντελεστή 0,15% σε αξία έως 100.000 ευρώ θα πληρώσει 90 ευρώ.

Πηγή:imerisia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ