• "Τίποτε δεν έχει κλείσει για τα μέτρα"

  5:44 μμ, Παρασκευή 05 Οκτ 2012 5:44 μμ, Παρασκευή 05 Οκτ 2012

  «Τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, τίποτε δεν έχει κλείσει, σε όλες τις ενότητες υπάρχει κενό» τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη μαραθώνια συνάντηση (πέντε και πλέον ώρες) του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας. Όμως, χρονικός στόχος της κυβέρνησης, όπως επισήμαναν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, παραμένει η συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

  Η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει σε αυτή, διαπίστωση της προόδου και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. Και όπως, πρόσθεσε, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «από τη στιγμή που συζητάς και κάνεις ενότητες, πάει να πει ότι υπάρχει μία πρόοδος». Έτσι, προγραμματίστηκε νέα συνάντηση για αύριο το πρωί, η οποία θα έχει ως βασικό αντικείμενο τον εγχώριο τραπεζικό τομέα (ανακεφαλαιοποίηση, συγχωνεύσεις, κ.λπ.).

  Στη σημερινή συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα εκκρεμή ζητήματα: τα διαρθρωτικά μέτρα, τα έσοδα, οι δαπάνες και οι αποκρατικοποιήσεις. «Υπήρξε μια καλή ανταλλαγή απόψεων, με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα "θολά" σημεία μεταξύ των δύο πλευρών».

  Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, μετέβησαν στο υπουργείο Οικονομικών, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο ειδικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος, αλλά και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, υπήρξε ενημέρωση της τρόικας για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, στις οποίες προβλέπεται η πώληση εφέτος των κρατικών λαχείων και έως το α΄ εξάμηνο του 2013 η ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ.

  Στο διαρθρωτικό σκέλος και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις στα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα και στα ειδικά μισθολόγια, οι μισθολογικές μειώσεις στις ΔΕΚΟ, οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο μόνιμος γενικός γραμματέας εσόδων, οι συγχωνεύσεις 200 εφοριών, η βάση δεδομένων για τη δημόσια περιουσία, ο όρος μιας πρόσληψης προς δέκα αποχωρήσεις, η αναλογιστική μελέτη των συνταξιοδοτικών ταμείων, το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, το πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης και η κατάργηση εισφορών υπέρ τρίτων. Μνημονιακή υποχρέωση, είναι, επίσης, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

  Πάντως, «αγκάθι» παραμένει το ύψος της ύφεσης το 2013, από το οποίο εξαρτάται και η βιωσιμότητα ή μη του δημοσίου χρέους, με το ΔΝΤ να εκτιμά ύφεση 5% και το υπουργείο Οικονομικών να προβλέπει 3,8%. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «κατηγορούν» για την αυξημένη ύφεση την τρόικα, η οποία εμμένει να ζητεί πρόσθετα μέτρα. «Εμείς, με βάση τα μέτρα 7,8 δισ. ευρώ, υπολογίζουμε ύφεση 3,8%, όταν οι εταίροι ζητούν και άλλα μέτρα και όταν συζητάμε για μέτρα 9 δισ. ευρώ για το 2013, αυξάνεται η ύφεση», τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

  Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου του ΔΝΤ, το Ταμείο δεν θα δώσει το μερίδιο που του αντιστοιχεί στην επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος εάν δεν κριθεί βιώσιμο το χρέος της χώρας ή εάν οι υπόλοιποι πιστωτές δεν δεσμευτούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό στο πακέτο βοήθειας.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα