Δεν θέλει ομόλογα ο Draghi

Η ΕΚΤ δεν προτίθεται να εξαγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών όπως η Πορτογαλία, που ήδη έχουν προσφύγει σε μηχανισμούς διεθνούς δανεισμού διότι αυτές δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού θεσμού Mario Draghi.«Το (πρόγραμμα) ΟΜΤ δε θα εφαρμοσθεί επί χωρών που υπόκεινται ήδη σε πρόγραμμα (δημοσιονομικής) προσαρμογής έως ότου αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές, έως ότου επιτευχθεί πλήρης επιστροφή (τους) στις αγορές», δήλωσε ο Draghi  μετά τη σύνοδο του ΔΣ της ΕΚΤ στη Σλοβενία, όπου ανακοινώθηκε πως η Τράπεζα διατηρεί σταθερό το βασικό επιτόκιο δανεισμού της στο 0,75%.«Και αυτό διότι το ΟΜΤ δεν αποτελεί ένα υποκατάστατο για την αδυναμία πρόσβασης στην πρωτογενή αγορά τίτλων», πρόσθεσε.

 Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει από τον περασμένο μήνα την πρόθεσή της να εξαγοράσει κρατικά ομόλογα από χώρες της ευρωζώνης που δοκιμάζονται από την κρίση, εάν προσφύγουν για βοήθεια και συναινέσουν στη λήψη αυστηρών προϋποθέσεων για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η Ισπανία θεωρείται ως μία πρώτη υποψήφια για υπαγωγή της σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά έχουν προκύψει ερωτήματα εάν και η Πορτογαλία, η οποία ήδη βρίσκεται υπό καθεστώς διεθνούς δανεισμού, θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτήν την παρέμβαση.

Η Πορτογαλία επέστρεψε σήμερα στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2011, οπόταν συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ την υπαγωγή της σε καθεστώς Μνημονίου δανεισμού 78 δισεκ. ευρώ.

    Ο  Draghi δήλωσε επίσης πως η ΕΚΤ δεν έχει εξειδικευμένους στόχους προκειμένου να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ