• Υπ. Οικονομικών: Κάνουμε ελέγχους

  9:35 πμ, Πέμπτη 04 Οκτ 2012 9:35 πμ, Πέμπτη 04 Οκτ 2012

  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι των περιπτώσεων εξαγωγής συναλλάγματος φυσικών προσώπων από το ΣΔΟΕ όπως αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας και με την ολοκλήρωσή τους θα συνταχθούν οι εκθέσεις ελέγχου και θα διαβιβαστούν στις ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

  Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέας Βουδούρης και Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

  Προς απάντηση της ερώτησης, ο υπουργός αναφέρεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής το οποίο εκπονείται κάθε τρία χρόνια και περιλαμβάνει άξονες ή εξαμηνιαίες δράσεις, μέτρα και στόχους με ποσοτικούς και ποιοτικούς μετρήσιμους δείκτες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ήδη, για το 2012 έχουν τεθεί οι στόχοι των δράσεων ενώ ολοκληρώθηκε και η επεξεργασία των δράσεων του πρώτου εξαμήνου. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται επίσης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των ελεγκτικών υπηρεσιών «ELENXIS», με το οποίο άρχισε η αυτοματοποιημένη ανάλυση κινδύνου φοροδιαφυγής, η στοχευμένη επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο σε κεντρικό επίπεδο στο οποίο εντάσσονται σταδιακά οι ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα.

  Για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι γίνονται «σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου και αν αυτή εκδηλώνεται» και σημειώνει και τους «ελέγχους - έρευνες σε χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων, με στόχο τον εντοπισμό και την καταστολή οικονομικών παραβάσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας».

  Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τους βουλευτές ότι το ΣΔΟΕ διενεργεί ελέγχους Θ/Γ σκαφών σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμά του, βάσει εισαγγελικής παραγγελίας από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος που είχε εκδοθεί στις 25.08.2010 και βάσει διαταγής του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ από τις 30.07.2010.

  Σε άλλη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αναφέρει ότι από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αξιοποιούνται διασταυρώσεις από στοιχεία τραπεζών του εξωτερικού για την απόδοση φόρων των τόκων αποταμιεύσεων φυσικών προσώπων, ενώ στις δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εντάσσεται και η έρευνα για την άμεση φορολόγηση τους.

  Τέλος, σε ερώτηση του κ. Μιχελογιαννάκη σχετικής με την αναστολή του αυτοφώρου για τους μικροοφειλέτες, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τονίζει ότι το αδίκημα της διακράτησης του ΦΠΑ, του ΦΚΕ και των παρακρατούμενων ή επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, το αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών, το αδίκημα της έκδοσης πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, θεωρούνται ως διαρκή και συνεπώς αυτόφωρα από την κείμενη νομοθεσία. Σημειώνει ωστόσο εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 23.9.2011 σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι νόμιμη και επιβεβλημένη σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ και μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών στο Δημόσιο, ενώ αντίθετα η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ήσσονος σημασίας.

  Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει επίσης ότι «θα πρέπει να εξετασθεί και η περίπτωση δίωξης για ληξιπρόθεσμα χρέη άσχετα με την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής και προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα