• Σε διαθεσιμότητα 15.000 υπάλληλοι

  6:40 πμ, Πέμπτη 27 Σεπ 2012 6:40 πμ, Πέμπτη 27 Σεπ 2012

  Στο «σκληρό» πακέτο μέτρων το οποίο συζητούν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί περιλαμβάνονται και 15.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα μέσω του μοντέλου της διαθεσιμότητας.

  Όπως προέκυψε από τις χθεσινοβραδινές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη στην κυβέρνηση καταλήγουν στην μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ τον μήνα με παράλληλη διάσωση των δώρων για τους αγρότες αλλά και όσους συνταξιούχους λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη.

  Επίσης δεν θα υπάρξουν περικοπές στα επιδόματα που λαμβάνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Όμως ως αντιστάθμισμα για να καλυφθεί το κενό στο πακέτο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναστολή καταβολής του επιδόματος θέσης ευθύνης το οποίο λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (προϊστάμενοι , τμηματάρχες κ.α.)

  Κατάργηση αφορολόγητου;

  Στο μέτωπο των φόρων το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την φορολόγηση τους με συντελεστή 30 ή 35% από το πρώτο ευρώ . Στον αντίποδα θα υπάρξει ελάφρυνση για φυσικά πρόσωπα με την μείωση του ανώτατου συντελεστή στο 35%.

  Το συνολικό πακέτο ανέρχεται στα 13,5 δις ευρώ και όπως τόνιζαν αργά χθες το βράδυ πηγές του υπουργείου Οικονομικών άλλαξε η αναλογία μεταξύ δαπανών και φορολογικών εσόδων.

  Πλέον οι εξοικονομήσεις δαπανών περιορίζονται στα 10,5 δις ευρώ , ενώ αντίθετα αυξάνονται κατά 1 δις ευρώ τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα και πάνε στα 3 δις ευρώ.

  Όσον αφορά τις δαπάνες μεταξύ των άλλων καταργούνται τα δώρα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι (πλην ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχων) αλλά και οι ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι , θεσπίζονται κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις , ψαλιδίζονται οι αποδοχές όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια αλλά και των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ , μειώνεται το εφάπαξ και αυξάνονται όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

  Στο Δημόσιο

  Πιο αναλυτικά στο ζήτημα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο τομέα το οικονομικό επιτελείο για να «αποκρούσει» τις πιέσεις της τρόικας η οποία επέμενε σε απολύσεις επιλέγει την οδό της διαθεσιμότητας.

  Μέσω του μοντέλου αυτού 3.000 υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε παραπτώματα αλλά και 12.000 οι οποίοι μετά από αξιολόγηση δεν θα κριθούν ικανοί θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο μετά από διάστημα ενός έτους κατά την διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν το 75% του βασικού τους μισθού.

  Πηγή:imerisia.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα