Η ΤτΕ απαντά στον Παυλόπουλο

Με επιστολή της προς τον βουλευτή Προκόπη Παυλόπουλο η Τράπεζα της Ελλάδος απαντά σε όσα δήλωσε ο πρώην υπουργός για τις αγοραπωλησίες ομολόγων κατά την περίοδο 2009-2011.

Ο κ. Παυλόπουλος με δήλωσή του είχα αφήσει να εννοηθεί ότι την τελευταία διετία οι ξένοι ξεφορτώθηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας 106 δισ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες -«και ιδίως τ’ ασφαλιστικά ταμεία»- φορτώθηκαν ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ.  “Κατά την ίδια περίοδο που η τότε Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και πρωτίστως ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξόρκιζαν κάθε έννοια αναδιάρθρωσης του χρέους, οι αλλοδαπές τράπεζες «ξεφόρτωναν» τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αγόραζαν οι Ελληνικές Τράπεζες και ιδίως τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία και οι ιδιώτες αποταμιευτές που, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υπήρξαν τα κυριότερα θύματα από τις απώλειες του PSI”, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφορικά με την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σ’ Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ως προς τις αγοραπωλησίες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο 2009-2011. Η επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ως εξής “Κύριε Βουλευτά,

Αναφορικά με τη δήλωση που έχει αναρτηθεί στην προσωπική σας ιστοσελίδα κατόπιν απάντησης του Υπουργείου Οικονομικών σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για τις αγοραπωλησίες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο 2009-2011, κρίνουμε σκόπιμο να φέρουμε εις γνώσιν σας τα ακόλουθα:

Πρώτον: Ο πίνακας στον οποίο αναφέρεσθε περιέχει στοιχεία μόνο για τα υπόλοιπα των χαρτοφυλακίων, ανά φορέα για τον εγχώριο τομέα και ανά θεματοφύλακα για τον εξωτερικό τομέα και σε καμία περίπτωση στοιχεία για το αν οι συναλλαγές έγιναν στην πρωτογενή ή δευτερογενή αγορά. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να εξαχθεί το οποιοδήποτε συμπέρασμα για το αν οι αγορές ομολόγων πραγματοποιήθηκαν μέσω της δευτερογενούς αγοράς. Αρκεί ενδεικτικά να αναφερθεί ότι, οι αγορές στις οποίες προέβησαν τα ασφαλιστικά ταμεία τη διετία 2009-2011 πραγματοποιήθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα (άνω του 75%) μέσω της πρωτογενούς και όχι μέσω της δευτερογενούς αγοράς. 

Περαιτέρω, ελέγχεται ως εσφαλμένο το συμπέρασμα ότι τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν αγοραστές, και μάλιστα από τη δευτερογενή αγορά, πολύ μεγάλου αριθμού ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα που αφορούν τον εγχώριο τομέα, στη διετία τέλος 2009 – τέλος 2011 παρατηρείται μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που διακρατούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά περίπου € 2,5 δις (από € 25,9 δις στις 31/12/2009 σε € 23,4 δις στις 31/12/2011). 

Εξ΄ άλλου, ως προς την Τράπεζα της Ελλάδος, η αύξηση που παρατηρείται στον πίνακα οφείλεται σε αγορές ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν μετά την ενεργοποίηση και για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Τέλος, για την ακρίβεια των αριθμών, στις 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας € 55,9 δις και όχι € 56,9 δις, διαφορά που προφανώς οφείλεται σε τυπογραφικό λάθος.

Δεύτερον: Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο του εξωτερικού τομέα, για να είναι τα στοιχεία στα οποία αναφέρεσθε συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα του εσωτερικού τομέα, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στην ανάλυση όχι μόνο οι εγχώριοι θεματοφύλακες, αλλά και οι θεματοφύλακες που εξυπηρετούν τους ξένους επενδυτές (CCBM, Clearstream, Euroclear). Συνεπώς, το χαρτοφυλάκιο εξωτερικού τομέα μειώθηκε από € 194,6 δις στο τέλος του 2009 σε € 174,3 δις στο τέλος του 2010 και σε € 152,2 δις στο τέλος του 2011.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία”. Πηγή:capital.gr     

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ