• Τέλος στη λιτότητα τον Οκτώβριο

  1:23 μμ, Δευτέρα 17 Σεπ 2012 1:23 μμ, Δευτέρα 17 Σεπ 2012

  «Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη; Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβριο, η μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας», τονίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

  Με τίτλο: «Η Ευρώπη σκέπτεται να βάλει τέλος στη δικτατορία της λιτότητας», το άρθρο αναφέρεται στο άτυπο Eurogroup στην Κύπρο όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν ένα χρόνο παράταση στην Πορτογαλία προκειμένου να επαναφέρει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

  «Η Πορτογαλία έκανε το μάξιμουμ για να σεβαστεί κατά γράμμα το πρόγραμμα λιτότητας που της επέβαλαν οι δανειστές της», σημειώνει η Le Monde η οποία παραθέτει δήλωση κύκλων της αγοράς σύμφωνα με τους οποίους «η οικονομική διόρθωση επετεύχθη γρηγορότερα απ' ό,τι περιμέναμε».

  Ο αρθρογράφος γράφει στη συνέχεια ότι η ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη είναι ενάντια στα «πιστεύω» της Merkel η οποία θεωρεί ότι μόνο με την πολιτική των περικοπών μπορούν να μειωθούν τα δημόσια χρέη.

  «Αλλά σήμερα ακόμη και η Merkel αφήνει λίγο το χαλινάρι, πιεζόμενη από τις χώρες του Νότου που απειλούνται από ύφεση διάρκειας. Από τότε που ανήλθαν στην εξουσία ο Μάριο Μόντι και ο Φρανσουά Ολάντ πίεσαν την καγκελάριο να δώσει μια ευκαιρία στην ανάπτυξη», γράφει η Le Monde.

  Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Christine Lagarde η οποία πρότεινε στο Eurogroup «να δοθεί χρόνος» στην Ελλάδα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα