“Κληρώνει” σήμερα για τον κατώτατο μισθό – Έρχεται “πάγωμα” ή οριακή αύξηση;

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για τον νέο κατώτατο μισθό βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα, ο υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον κατώτατο μισθό που θα μας συνοδεύει έως το 2022 και οι εργαζόμενοι κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα.

Δύο σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι, το πρώτο προβλέπει διατήρηση του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 650 ευρώ μεικτά, ενώ το δεύτερο, το οποίο έχει αρχίσει να διαρρέεται τις τελευταίες μέρες, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας οριακής αύξησης που δεν θα ξεπερνά το 2%.

Το σύνολο των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) έχει ταχθεί υπέρ του πρώτου σεναρίου. Ζητούν δηλαδή πάγωμα του κατώτατου για το 2021, ενώ κάποιοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση το επόμενο έτος, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Στην άλλη πλευρά, η ΓΣΕΕ ζητεί αύξηση του κατώτατου στα 751 ευρώ και στα 809 ευρώ του χρόνου, μια πρόταση που θεωρείται απολύτως ουτοπική από το μεγαλύτερο, αν το σύνολο, των εργοδοτών. Από την πλευρά του το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) προτείνε είτε διατήρηση του μισθού στα σημερινά επίπεδα με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%.

Μάλιστα, υπηρεσιακά στελέχη επισήμαναν προ ημερών ότι ακόμη κι αν υπάρξει πάγωμα του κατώτατου μισθού, αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς τις σημερινές συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Τι θα εισηγηθεί ο Χατζηδάκης

Σύμφωνα με τη Realnews και το ρεπορτάζ της Αργυρώς Μαυρούλη, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, στα περιθώρια που επιτρέπει ο πληθωρισμός, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου σήμερα Δευτέρα 26 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το εναλλακτικό σενάριο που είχε πέσει στο τραπέζι και προέβλεπε τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα υφιστάμενα επίπεδα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί από την πανδημία, χάνει έδαφος. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά (και του κατώτατου ημερομισθίου στα 29,04 ευρώ), ενώ η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του στα 751 ευρώ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξησή του κατά 2%. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, η αύξηση θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου του 2021 ή από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου αδυνατεί στην παρούσα οικονομική συγκυρία, μετά τη συσσώρευση χρεών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να καταβάλει αυξημένους μισθούς και εισφορές εντός καλοκαιριού.

Κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στη Realnews, τοποθετούν τα χρονικά περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης των επιπέδων του κατώτατου μισθού το φθινόπωρο του 2022 ή στις αρχές του 2023. Τον Φεβρουάριο του 2022, όπως προβλέπει ο νόμος, θα εκκινήσει εκ νέου η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, προκειμένου το καλοκαίρι του 2022 να ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συμβαδίζει με την ανάκαμψη της αγοράς. Ο νέος αυτός μισθός θα ισχύσει είτε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 είτε στις αρχές του 2023. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, που είναι 650 ευρώ (ονομαστικός μισθός 758 ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο), κατατάσσει την Ελλάδα στο μέσο της ευρωπαϊκής κατάταξης. Συγκεκριμένα, στην 11η θέση με βάση τον ονομαστικό μισθό και στη 13η με βάση τα ισοδύναμα αγοραστικής δύναμης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ