Το «αγκάθι» της έκδοσης Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας – Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να το προσκομίσουν

Η έκδοση Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας εξελίσσεται σε μεγάλο «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις που είναι αναγκασμένες να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είτε για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού που έλαβαν, είτε για Επιστρεπτέες Προκαταβολές: Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι η εφορία το συγκεκριμένο πιστοποιητικό σε κάποιες περιπτώσεις το παίρνει «αυτόματα» στα χέρια της και σε κάποιες άλλες όχι.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Παράταση μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας για τις επιχειρήσεις που έλαβαν στήριξη στο πλαίσιο της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Ανάλογη προθεσμία έχει δοθεί και σε όσους έχουν να προσκομίσουν ανάλογα δικαιολογητικά για όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ποιοι θα λάβουν αυτόματα το πιστοποιητικό και ποιοι όχι

Τι ισχύει λοιπόν με την έκδοση του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας; Το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, δηλαδή των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας.

Με άλλα λόγια όσοι επαγγελματίες «συνδέονται» με τα συγκεκριμένα Πρωτοδικεία δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι: Το εν λόγω πιστοποιητικό θα μπει «αυτόματα» στον φάκελό τους. Στην περίπτωση όμως που η έδρα της επιχείρησης δεν βρίσκεται στις ανωτέρω περιοχές, το πιστοποιητικό, εκδίδεται από το Πρωτοδικείο της έδρας της επιχείρησης και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, ενώ πρέπει να τονιστεί πως η σχετική αίτηση για την έκδοσή του δύναται να υποβάλλεται και μέσω του gov.gr. Να σημειωθεί πως το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας θεσπίστηκε τον Απρίλιο και ενοποιεί σε ένα τα μέχρι πρότινος 25 δικαστικά πιστοποιητικά σχετικά με επιμέρους ζητήματα φερεγγυότητας μιας επιχείρησης.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ