Ταμείο Ανάκαμψης: «Φρέσκο χρήμα» 7,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου

Κάθε έργο και… εκταμίευση: Με τη μέθοδο των «ορόσημων» θα «απελευθερώνονται» ανά έξι μήνες τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια κάθε φορά που η χώρα μας θα επιτυγχάνει έναν στόχο θα εκταμιεύεται και δόση! Μέσα στη χρονιά που «τρέχει», πάντως, η Αθήνα εκτιμά πως θα εξασφαλίσει «φρέσκο χρήμα» 7,5 δισ. ευρώ, κονδύλια που θα πέσουν κυρίως στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσω του γνωστού «Εξοικονομώ», αλλά και… στην ψηφιακή μετάβαση!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το πώς θα εκταμιευτεί το συνολικό ποσό των 30,5 δισ. ευρώ από φέτος έως και τα μέσα του 2026 καθορίζεται μέσα από 331 ορόσημα και στόχους , ορόσημα που περιλαμβάνονται στην θετική αποτίμηση της Κομισιόν για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Η αρχή θα γίνει με την εκταμίευση της προκαταβολής ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από το σκέλος των δανείων), πιθανότατα στα τέλη Ιουλίου ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα εκταμιευθεί ακόμα μία δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ, εφόσον η Ελλάδα επιτυγχάνει στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η δόση των επιδοτήσεων, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, θα καταβάλλεται δύο φορές το χρόνο και η δόση των δανείων, 1,8 δις. ευρώ, θα δίδεται μια φορά προς το τέλος κάθε έτους. Η τελευταία εκταμίευση έχει υπολογιστεί να πραγματοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ