«Χαμηλώνει» ο ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου – Τι αλλάζει στις καθημερινές συναλλαγές

Και με τη «βούλα» του κράτους χαμηλώνει ο ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου: Η Αθήνα πήρε το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες και έτσι νομοθετεί τις επόμενες ημέρες τη «μονιμοποίηση» του καθεστώτος μειωμένου κατά 30% Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε 5 ελληνικά νησιά. Η ισχύς του συγκεκριμένου καθεστώτος έληγε στις 30 Ιουνίου όμως η ελληνική πλευρά εξασφάλισε την παράτασή του… επ’ αόριστον!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα νησιά στο οποία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ είναι η Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος και το «ειδικό» αυτό καθεστώς θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για όσο λειτουργούν σε αυτά τα νησιά δομές αιτούντων άσυλο. Η συμφωνία που προέκυψε με τους Ευρωπαίους πρόκειται να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ποιοι είναι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ

Η απόφαση περιλαμβάνει τη μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ). Η «μονιμοποίηση» των μειωμένων συντελεστών κρίθηκε επιβεβλημένη, για να στηριχθεί η τοπική οικονομία σε αυτά τα νησιά, που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο Μειωμένος συντελεστής κατά 30% ΦΠΑ (δηλαδή, 17%-9%-4% ) για αγαθά ή για Υπηρεσίες είναι σε ισχύ μόνο για επιχειρήσεις που εδρεύουν στα νησιά των νομών:

Λέσβου

Χίου

Σάμου

Κω

Λέρου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εδώ θα πρέπει να γνωρίζουμε πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν εφαρμόζονται σρα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και στα μεταφορικά μέσα.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ