Αυξήσεις και αναδρομικά: Πότε θα καταβληθούν στους απασχολούμενους συνταξιούχους

Από τις 25 έως τις 31 Μαΐου θα γίνει η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Σημειώνεται ότι η πληρωμή θα γίνει μαζί με τις συντάξεις Ιουνίου. Η καταβολή άρχισε σταδιακά προ διμήνου και σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΦΚΑ υπάρχει μια μικρή πιθανότητα κάποιοι να δουν αυξήσεις και αναδρομικά στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Επισημαίνεται ότι η μείωση της ποινής στους συνταξιούχους που εργάζονται από 60% σε 30% ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με τον νόμο Βρούτση, ισχύει από τις συντάξεις Μαρτίου 2020, αλλά εφαρμόζεται τώρα με τεράστια καθυστέρηση. Από τους 80.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, αύξηση εκτιμάται ότι δικαιούνται τώρα περίπου 25.000, επειδή ξεκίνησαν να εργάζονται από τον Μάιο του 2016 και μετά. Για την εργασία συνταξιούχων στο Δημόσιο, ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε διακοπή σύνταξης (κύριας και επικουρικής) για όσο διάστημα οι συνταξιούχοι απασχολούνται σε θέσεις του Δημοσίου, ενώ ο νόμος Βρούτση προέβλεψε αναστολή σύνταξης για όσους είναι κάτω των 61 ως τις 28/2/2021 και κάτω των 62 από τον Μάρτιο του 2022 και μετά. Είναι αξιοσημείωτο ότι τριπλό κέρδος έχουν οι συνταξιούχοι που εργάζονται, αφού εκτός από τη μείωση της ποινής (από το 60% στο 30%) θα έχουν προσαύξηση της σύνταξής τους για όσον χρόνο απασχολούνται, ενώ άρχισαν να λαμβάνουν και τα αναδρομικά μαζί με τις αυξήσεις.

Επισημαίνεται ότι οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και στην επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης. Συγκεκριμένα, ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, δύναται, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και στην επικουρική του σύνταξη ως εξής:

α) Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.

β) Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω τρόπος αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης στη χορηγούμενη σύνταξη εφαρμόζεται και σε όλες τις περιπτώσεις απασχολούμενων συνταξιούχων, οι οποίοι είχαν λάβει σύνταξη με βάση το προγενέστερο του νόμου Κατρούγκαλου νομοθετικό πλαίσιο και συνέχισαν να απασχολούνται χωρίς διακοπή και μετά τις 12/5/2016 και συνεχίζουν και μετά τις 28/2/2020 την απασχόλησή τους, με την προϋπόθεση ότι από τις προϊσχύουσες διατάξεις προβλεπόταν αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης. Συγκεκριμένα, αφορά:

-Ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν από τις 28/2/2020 και μετά και ανέλαβαν εργασία ή δραστηριότητα είτε πριν είτε μετά τη συνταξιοδότησή τους.

-Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και ανέλαβαν εργασία μετά τις 28/2/2020.

-Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα πριν από τις 28/2/2020.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι συνταξιούχοι που εργάζονταν νωρίτερα από τον Μάιο του 2016 διατηρούν τη σύνταξή τους ως έχει μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Οι συνταξιούχοι που είχαν ήδη αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016, εξαιρούνταν από τον κόφτη του 60% και εξακολουθούν να εξαιρούνται.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ