Εργασιακό νομοσχέδιο: Πώς μπαίνει φρένο στις απεργίες – Τι αλλάζει για τους συνδικαλιστές και τις οργανώσεις

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα προνόμια των συνδικαλιστών λόγω των αλλαγών που φέρνουν οι διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του επόμενου μήνα. Το σχέδιο νόμου δημιουργεί νέα δεδομένα, όπως υποστηρίζουν ειδικοί στο enikonomia.gr ως προς τη λήψη απόφασης και την πραγματοποίηση απεργιών, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα, ενώ επιχειρεί να βάλει φρένο στις απεργίες.

Η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι υποχρεωμένοι να ορίζουν (πέραν του προσωπικού ασφαλείας) προσωπικό εγγυημένης υπηρεσίας, ώστε οι υπηρεσίες όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΕΦΚΑ, το Μετρό, ο ΟΑΣΑ, να μην «κατεβάζουν ρολά», αλλά να μπορούν να παρέχουν τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας τους.

Παράλληλα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο απαγορεύεται στους συνδικαλιστές να παρεμποδίσουν εργαζόμενους που θέλουν να εργαστούν και όχι να απεργήσουν, με την «απειλή» διακοπής της κινητοποίησης. Μάλιστα σε περίπτωση που η απεργία κηρυχθεί «καταχρηστική» στα δικαστήρια (το οποίο συμβαίνει στη συντριπτική τους πλειοψηφία), τότε οι συνδικαλιστές είναι υποχρεωμένοι και σε αποζημιώσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ