Εργασιακό νομοσχέδιο: Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης – Τι ισχύει για τις άδειες

Το ευέλικτο 8ωρο, οι αλλαγές στις υπερωρίες, στις απολύσεις και στις απεργίες, μαζί με δεκάδες άλλες διατάξεις που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, παρουσιάστηκαν σήμερα το μεσημέρι από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, στο πλαίσιο του εργασιακού νομοσχεδίου που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι οι εξής:

  • Εισάγεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταξύ εργαζόμενου- εργοδότη, με ατομική σύμβαση εργασίας.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα 4μερης εργασίας στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και είναι άκυρη η απόλυση εργαζόμενου που αρνείται την διευθέτηση αυτή. Παραμένει το 8ωρο/5νθημερο/40ώρο, ενώ ξεκαθαρίζεται πως το διάλειμμα θα είναι 15-30 λεπτά, 4 ώρες μετά την έναρξη του ωραρίου εργασίας.
  • Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες στις 150 ώρες και εξισώνονται οι επιτρεπόμενες ώρες στη βιομηχανία με τις υπηρεσίες.
  • Επιτρέπονται η κατ’ εξαίρεση εργασία τις Κυριακές σε νέους κλάδους όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και η μηχανογράφηση, οι εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων κ.α.
  • Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, όπως για λόγους άσκησης οποιουδήποτε νομίμου δικαιώματος του εργαζόμενου. Αν απολυθείς εργαζόμενος αποδείξει ενώπιον δικαστηρίου ότι η απόλυσή του είναι άκυρη, θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει πως είναι έγκυρη. Προβλέπεται ποσό πρόσθετης αποζημίωσης (επιπλέον της κανονικής) για άκυρες απολύσεις.
  • Θεσπίζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που θα καταγράφει το πραγματικό ωράριο του εργαζόμενου και τις υπερωρίες του, απαλλάσσοντας τις εταιρείες που την εφαρμόζουν από την ανάγκη υποβολής ΑΠΔ.
  • Καταργείται το ΣΕΠΕ και ιδρύεται η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
  • Υιοθετείται αυστηρό πλαίσιο προστασίας και τιμωρίας περιστατικών βίας και παρενόχλησης στην εργασία (mobbing). Τα θιγόμενα πρόσωπα θα προστατεύονται από απόλυση, ενώ ο καταγγελλόμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν διέπραξε την παράβαση.
  • Θεσπίζεται για πρώτη φορά η άδεια πατρότητας (14 ημερών), η γονική άδεια 4 μηνών για κάθε μητέρα και πατέρα με επιδότηση του ΟΑΕΔ, ευέλικτο ωράριο με τηλεργασία για τους γονείς, επεκτείνεται η άδεια λοχείας, προβλέπεται άδεια για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη, αλλά και για τους φροντιστές που έχουν υπό την προστασία τους κάποιο μέλος της οικογένειας τους με αναπηρίες.
  • Θεσπίζεται το πλαίσιο της τηλεργασίας με συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού. Προβλέπεται δικαίωμα πρόσβασης της Επιθεώρησης Εργασίας στα δεδομένα της επικοινωνίας επιχείρησης-εργαζόμενου για την τήρηση του ωραρίου εργασίας.
  • Καταργείται η διάκριση υπαλλήλου- εργατοτεχνίτη ως προς την αποζημίωση απόλυσης. Οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών που ήταν μόλις λίγα μεροκάματα εξισώνονται με τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων που φτάνουν έως 12 μηνιάτικα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ