Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι φέρνει για το ωράριο – Οι πέντε μεγάλες αλλαγές – Γράφει η Κ. Φραγκάκη

To νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα μετά το Πάσχα. Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο αλλάζει τα εργασιακά, έπειτα από 40 χρόνια.

Γράφει η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη

Οι πέντε σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

1. Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έρχονται σημαντικές αλλαγές στο ωράριο εργασίας, καθώς θα δίδεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να εργάζονται δύο ώρες υπερωρίες την ημέρα, δηλαδή δέκα ώρες συνολικά και αυτές οι επιπλέον ώρες θα συγκεντρώνονται σε μια «τράπεζα υπερωριών» και θα συμψηφίζονται με ρεπό, άδειες ή μειωμένο ωράριο (πχ ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται τέσσερις ημέρες αντί για πέντε την εβδομάδα, ή κάποιες μέρες, αντί για 8 ώρες μπορεί να εργάζεται 6 ώρες). Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να υπάρχει η συναίνεση από τον εργαζόμενο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ελαστικό ωράριο εργασίας, ενδεχομένως θα εξυπηρετήσει κάποιους εργαζόμενους, οι οποίοι θέλουν κάποιες ημέρες να εργαστούν περισσότερο και κάποιες άλλες να έχουν άδεια ή ρεπό. Το ουσιαστικό όμως είναι ότι δεν θα πρέπει να καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας από τους εργοδότες και ότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Μένει στη πράξη να δούμε κατά πόσο οι εργαζόμενοι δεν θα υποκύπτουν στις πιέσεις των εργοδοτών υπό την απειλή της απόλυσης.

2. Το εργασιακό νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα γονικής άδειας και στον πατέρα. Κατά πάσα πιθανότητα 14 ημέρες. Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει άδεια πατρότητας, λόγω γέννησης παιδιού διάρκειας 10 εργάσιμων ημερών. Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει δικαιώματα και για τους άνδρες εργαζόμενους, όπως η άδεια πατρότητας. Θεσπίζεται επίσης γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ