Φορο-διευκολύνσεις: Ποιες έμειναν εκτός ανακοινώσεων και γιατί – Τι θα γίνει με προκαταβολή φόρου και 48 δόσεις

Εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις, μη επιβολή προσαύξησης σε όσους δεν συγκέντρωσαν ηλεκτρονικές αποδείξεις, «απενεργοποίηση» των τεκμηρίων: Αυτές είναι μερικές από τις φορο-διευκολύνσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, αλλά υπάρχουν και άλλες ίσως και πιο σημαντικές που «λάμπουν» δια της απουσίας τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εισφορά αλληλεγγύης, προκαταβολή φόρου, περισσότερες δόσεις στην εξόφληση χρεών που «γεννήθηκαν» εν μέσω πανδημίας, συνιστούν τρεις κομβικές παρεμβάσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα απέφυγε να τα θίξει το υπουργείο Οικονομικών και κυρίως δεν τα συμπεριέλαβε στο «πακέτο» των διευκολύνσεων που ανακοίνωσε. Υπάρχει όμως εξήγηση για τη στάση που κρατά το οικονομικό επιτελείο.

Συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών

Πέρα από το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φροντίζει να «μετράει» κάθε βήμα που κάνει «ζυγίζοντας» κάθε φορά τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, αυτή τη φορά υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας που «φρέναρε» τις όποιες ανακοινώσεις για περαιτέρω μέτρα στήριξης: Οι διαβουλεύσεις που επιβάλλεται να προηγηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, οι οποίοι και θα ανάψουν το «πράσινο φως». Ουσιαστικά σήμερα θα συζητηθούν οι «ιδέες» του οικονομικού επιτελείου για το πως είναι εφικτό να αποσυμπιεστούν επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία από τον «βραχνά» της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος ή το πως νοικοκυριά θα εξοφλήσουν τα συσσωρευμένα χρέη τους. Και φυσικά συζήτηση θα γίνει και για το μέλλον της εισφοράς αλληλεγγύης.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ