Τα πέντε μέτρα για την επανεκκίνηση – Κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ για επιστροφή στην κανονικότητα

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου

Ένα ευρύ και στοχευμένο σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες τους, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να βοηθήσει τον επιχειρηματικό κόσμο κατά τη μετάβαση από το πολύμηνο lockdown σε συνθήκες πλήρους δραστηριότητας.

Το πακέτο ενισχύσεων θα είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, αφού στόχος είναι οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα να λάβουν τα «πυρομαχικά» που θα τις βοηθήσουν αποτελεσματικά να σταθούν όρθιες στη μάχη της βιώσιμης επαναλειτουργίας τους, σταματώντας να συσσωρεύουν οικονομικές ζημίες και εκκρεμότητες. Οι νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι οι εξής:

– Βασικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις εστίασης θα είναι η μη επιστρεπτέα ενίσχυση στο σύνολό της, που θα χορηγηθεί ως κεφάλαιο κίνησης από κονδύλια του ΕΣΠΑ στις πληγείσες επιχειρήσεις και θα αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου που έκαναν το 2019, ενώ στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2020.

– Ένα παρόμοιο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και για τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, αλλά σε δεύτερο χρόνο.

– Ταυτόχρονα, θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο ένας νέος στοχευμένος κύκλος, ο 8ος κατά σειρά, επιστρεπτέας προκαταβολής.

– Θα «τρέξει» το πρόγραμμα κάλυψης ενός μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων με τη μορφή ασφαλιστικού και φορολογικού πιστωτικού (voucher).

– Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο, εφόσον εξευρεθούν οι σχετικοί πόροι, να υπάρξει πρόσθετο πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων, ώστε να αποπληρώσουν τις επιταγές που έχουν εκδώσει και έχουν «παγώσει». Με τη νέα δέσμη παρεμβάσεων, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κερδίσει το στοίχημα του επόμενου τριμήνου για την οικονομία, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα απλώσει δίχτυ προστασίας στις θέσεις εργασίας, καθώς όλα τα προγράμματα θα έχουν ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα θα αποτρέψει τα λουκέτα.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ