Συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης: Τα μυστικά για αυξήσεις και αναδρομικά – Γράφει ο Δ. Μπούρλος

Εδώ και αρκετό καιρό, οι συνταξιούχοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, πληροφορούνται και αναμένουν κάποια αύξηση στο ποσό της μηνιαίας σύνταξής τους καθώς και κάποια αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 (αύξηση της μηνιαίας σύνταξης για τους μεσολαβήσαντες μήνες).

Γράφει ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος

Όπως φαίνεται, έχει φθάσει η ώρα που θα αρχίσει η καταβολή των αναδρομικών και η αύξηση της μηνιαίας σύνταξης. Θεωρώ απαραίτητο όμως να επισημάνουμε κάποια θέματα που αφορούν σε αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων.

Πρώτον οι βελτιώσεις – αυξήσεις στις συντάξεις, δεν αφορούν σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Κατ΄ αρχήν και κυρίως, αφορά σε αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13-5-2016 (έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου). Η πλειονότητα των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής θα δει και αύξηση του μηνιαίου ποσού σύνταξης και θα λάβει και τα αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι την έναρξη καταβολής της αυξημένης σύνταξης. Η πλειοψηφία όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13-5-2016 δεν θα έχουν αύξηση στις συντάξεις, ούτε θα λάβουν αναδρομικά. Το ποσό της σύνταξής τους θα παραμείνει το ίδιο, ακόμη και αν, σε κάποιες περιπτώσεις μειωθεί η προσωπική διαφορά, που τυχόν τους καταβάλλεται μετά τον επανυπολογισμό συντάξεων που έλαβε χώρα από 1-1-2019. Για λίγους θα υπάρχουν αυξήσεις και αναδρομικά, αλλά όπως προαναφέραμε ο αριθμός αυτών θα είναι περιορισμένος.

Δεύτερον οι αυξήσεις και τα αναδρομικά δεν θα καταβληθούν σε όλους τους δικαιούχους τον ίδιο μήνα, αλλά σταδιακά, ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται. Είναι χαρακτηριστική δε η κλιμάκωση που συναρτάται με την πρωτοφανή πολυπλοκότητα του συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ