Πώς το κράτος πληρώνει τους τόκους επιχειρηματικών δανείων – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να βγει στον «αέρα» το νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων επιχειρηματικών δανείων “Γέφυρα 2”, όμως κάποιοι επαγγελματίες ήδη πήραν ένα… πρώτο «δώρο» με τη μορφή επιδότησης τόκων. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ενεργοποιήσει πρόγραμμα που ήδη «τρέχει» και μέσω του οποίου το κράτος έρχεται να καλύψει αναδρομικά από τον Ιανουάριο τους τόκους επιχειρηματικών δανείων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βαδίζοντας στα πρότυπα του μοντέλου που είχε υιοθετηθεί από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο του 2020 το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης επιτρέπει σε χιλιάδες επιχειρήσεις να πάρουν τώρα -με την υποβολή της σχετικής αίτησης- αναδρομικά από τον Ιανουάριο ως «δώρο» από το κράτος τους τόκους που πλήρωσαν έως και αυτόν τον μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο. Η επιδότηση αφορά σε ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια και «καλύπτει» τους τόκους που τους αντιστοιχούν για το τρίμηνο Ιανουάριος- Φεβρουάριος- Μάρτιος. Οι επιχειρήσεις που αφορά είναι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και απασχολούμενο προσωπικό έως 250 άτομα.

Ποιοι τόκοι καλύπτονται

Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου στήριξης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ, και αφορά σε τόκους δανείων καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν. 128/75 τακτής λήξης, ομολογιακών δανείων, κοινοπρακτικών δανείων και συμβάσεων πίστωσης (ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών), καθώς επίσης και τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων (άρθρο 10 του ν. 3156/2003), δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης καθώς και δανείων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ειδικός εκκαθαριστής, με διαχειριστή είτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη Δράση, είτε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων ή ειδικό εκκαθαριστή που έχουν αναθέσει εγγράφως την υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη δράση.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ