Επιστρεπτέες 1, 2, 3: Ποια μυστικά κρύβουν οι ανατροπές – Τι αλλάζει στην εξόφληση των «παλιών» ενισχύσεων

«Κούρεμα» στα ποσά που θα επιστρέψουν τελικά στο κράτος για τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, εξόφληση σε περισσότερες δόσεις, αλλά και εναλλακτικές όπως «έξτρα κούρεμα» χρέους ή «κάβα» για εξόφληση μελλοντικών υποχρεώσεων, περιλαμβάνει το «μενού» των διευκολύνσεων που προωθεί η Κυβέρνηση για τους επαγγελματίες, οι οποίοι προσέφυγαν σε κρατικές ενισχύσεις από τον Μάρτιο του 2020. Ανατροπές έρχονται και στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

«Δώρο» το 30% έως 50% του κεφαλαίου που δανείστηκαν μέσω των κύκλων 1-2-3 της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κάνει στους επαγγελματίες το Κράτος: Ως γνωστόν, η Επιστρεπτέα 1,2 και 3 «μοίραζε» προνομιακά μεν, δάνεια δε, στις επιχειρήσεις, τα οποία έπρεπε να επιστραφούν ολόκληρα. Αυτό το «κούρεμα» όμως του χρέους από τους τρεις πρώτους κύκλους ενισχύσεων δεν έρχεται άνευ όρων: Θα πρέπει η επιχείρηση να πληροί κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να «κερδίσει» το συγκεκριμένο «δώρο».

«Δώρο» το «κούρεμα»… υπό προϋποθέσεις

Ποια είναι, λοιπόν, τα κριτήρια για να εξασφαλίσει ένας επαγγελματίας «κούρεμα» στις Επιστρεπτέες 1,2 και 3;

  • Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση κύκλου εργασιών τουλάχιστον 15%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 30% της ενίσχυσης.
  • Για όσες επιχειρήσεις είχαν κατά το έτος 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, σε σχέση με το 2019, δεν επιστρέφεται το 50%.
  • Για επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν επιστρέφεται το 50%, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών έτους 2020.
  • Επιπλέον, ισχύει ο όρος ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε κάθε ΚΥΑ, δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ