Αναστολές συμβάσεων εργασίας: “Φρένο” στις ψευδείς δηλώσεις

“Φρένο” στις ψευδείς δηλώσεις αναστολής σύμβασης εργασίας φαίνεται πως έβαλε σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πρώτα στοιχεία των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου, κατά τον Φεβρουάριο, που άλλαξε το σύστημα και ξεκίνησε η προαναγγελία των αναστολών, δείχνουν ότι δηλώθηκαν τουλάχιστον 75.000 εργαζόμενοι λιγότεροι σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, κατά τον προηγούμενο μήνα οι εργαζόμενοι σε αναστολή φαίνεται πως μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 10% με 12% σε σχέση με τον Ιανουάριο, χωρίς να έχουν υπάρξει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ούτε στην κατάσταση της αγοράς, με το συνεχόμενο lockdown, ούτε στους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που καλύπτονται από τα μέτρα προστασίας.

Η τελική εκκαθάριση των δικαιούχων

Η τελική εικόνα θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να προχωρήσουν στην τελική εκκαθάριση των δικαιούχων, αφαιρώντας από τις λίστες τους μισθωτούς που έχουν διπλή απασχόληση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τους 623.557 εργαζόμενους που έλαβαν την ειδική αποζημίωση κατά τον Ιανουάριο.

Το πρόβλημα της εκ των υστέρων δήλωσης των εργαζόμενων που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας είχε διαπιστωθεί από τους ειδικούς της αγοράς εργασίας εδώ και μήνες. Πρόκειται για φαινόμενο όπου εργοδότες ενώ δήλωναν εργαζόμενους σε αναστολή, τους υποχρέωναν να εργάζονται είτε στο φυσικό χώρο της εργασίας τους, είτε με τηλεργασία. Η κατάργηση της πρακτικής αυτής και η καθιέρωση της προαναγγελίας των αναστολών συμβάσεων, στην πράξη φαίνεται πως απέτρεψε αρκετούς εργοδότες να επαναλάβουν την πρακτική των «μαϊμού» δηλώσεων και αναστολών, ενώ έδωσε και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τη δυνατότητα να διενεργεί ελέγχους.

Με δήλωσή του στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι η απόφαση του για τις δηλώσεις συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων βασίστηκε στον στόχο της κυβέρνησης να στηρίξει τις πράγματι πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ