Τι είπε ο Χατζηδάκης στον Realfm 97,8 για τις εκκρεμείς συντάξεις: “Δεν μιλάμε για τούρμπο…”

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Κωστής Χατζηδάκης ως προς τους χρόνους για την έκδοση όλων των εκκρεμών συντάξεων. “Με ακούτε επιφυλακτικό γιατί δεν μιλάμε για κανένα τούρμπο, μιλάμε για μια κατάσταση προβληματική και αν θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση έως το καλοκαίρι, θα πρέπει να καταβάλουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια” τόνισε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και του Άκη Παυλόπουλου ο υπουργός Εργασίας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, “το 2019 έβγαιναν κάθε μήνα καμιά δεκαριά χιλιάδες συντάξεων το πρώτο εξάμηνο, στο τέλος του 2020 φτάσαμε να εκδίδονται 16.000- 18.000 συντάξεις τον μήνα. Αν θέλουμε να “καθαρίσουμε” έως το καλοκαίρι θα πρέπει να πάμε στις 35.000 συντάξεις τον μήνα. Το θέμα είναι ότι εκτός από το “στοκ” μπαίνουν και καινούριες συντάξεις, κάθε μήνα 12.000 -14.000 συντάξεις. Το 2020 εκδόθηκαν 30% παραπάνω συντάξεις. Γι αυτό είπα ότι θα κάνουμε προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα και θα ακολουθήσουμε το δόγμα Ντράγκι: whatever it takes (ό,τι χρειάζεται)”.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης “πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα ζητήματα του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε τις δομές ώστε ο ΕΦΚΑ να κάνει βήματα μπροστά για να πηγαίνει με μεγαλύτερες ταχύτητες”.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι “συνεχίζουμε σε δύο βασικά μεγάλα μέτωπα για την καταβολή των οριστικών συντάξεων. Το ένα μέτωπο έχει να κάνει με τη μηχανοργάνωση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ και γι’ αυτόν τον λόγο και η χρήση του outsourcing, υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα και από την άλλη έχουμε την απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των συντάξεων, όπου μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη δουλειά, δεν προλαβαίνουμε να την κάνουμε μέσα σε έναν μήνα, αλλά θα προσπαθήσουμε μέσα σε έναν μήνα, άντε και λίγο παραπάνω να φέρουμε κάποια διάταξη στη Βουλή, η οποία να αντιμετωπίζει κάποια πολύ “χοντρά” ζητήματα προκειμένου να επιταχυνθεί και με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, “τώρα προχωράμε με τις προκαταβολές των εθνικών συντάξεων για να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ έως τις 10 Μαρτίου μπορεί να είναι έτοιμη η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι με ΑΦΜ, με ΑΜΚΑ και με IBAN να κάνουν τις δηλώσεις τους. Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ έως το Πάσχα μπορεί οι άνθρωποι που περιμένουν να λάβουν τις προκαταβολές των συντάξεων και αναδρομικά, κάποιοι από αυτούς θα μπορέσουν να τα πάρουν”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ