Στον «πάγο» 3+1 φοροελαφρύνσεις: Τι περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών – Τα σχέδια για το τέλος επιτηδεύματος

«Παγώνουν» τα σχέδια για φοροελαφρύνσεις… μέχρι νεωτέρας: Όπως έλεγε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο enikonomia.gr «όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι, όμως επί του παρόντος δεν έχουν συζητηθεί πόσο μάλλον εγκριθεί ή απορριφθεί. Τα πάντα είναι ανοιχτά, αλλά για αποφάσεις θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον έως τα μέσα Απριλίου».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η εξέλιξη της πανδημίας και ο αντίκτυπος που θα έχει στην οικονομία το α’ τρίμηνο της χρονιάς είναι αυτή που θα καθορίσει τα πάντα και τελικά και το «πακέτο» των όποιων φοροελαφρύνσεων: Ήδη πάντως κυκλοφορούν 3+1 σενάρια φορολογικών διευκολύνσεων προς τους πολίτες, άλλα με αυξημένες πιθανότητες να υιοθετηθούν και κάποια με… μηδαμινές.

Ποιες είναι οι σκέψεις για το Τέλος Επιτηδεύματος

Ένα από αυτά τα σενάρια είναι το «ψαλίδι» στο Τέλος Επιτηδεύματος: Αν και φέτος είναι βέβαιο ότι οι επαγγελματίες θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο, αφενός λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και αφετέρου ελέω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να εξοφλήσουν το «χαράτσι» που ακούει στην φράση Τέλος Επιτηδεύματος και που η υποχρέωση καταβολής του ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, καταγράφουν κέρδη ή ζημιές.

Μία από τις σκέψεις λοιπόν είναι να ανασταλεί για φέτος η εξόφλησή του, τουλάχιστον για τους πληττόμενους επαγγελματίες, κατά τα πρότυπα της «προσωρινής» κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Βεβαίως θα πρέπει να παρουσιάζει η επιχείρηση συρρίκνωση τζίρου πάνω από κάποιο ποσοστό. Εναλλακτικά, εξετάζεται και το σενάριο κλιμακωτών εκπτώσεων, επί του Τέλους Επιτηδεύματος. Η υποχρέωση καταβολής του Τέλους ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι υπόχρεοι κατέγραψαν κέρδη ή ζημιές. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κυμαίνεται από 400 και φτάνει έως και τα 1.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ