Έρχονται φορο – εκπτώσεις ανάλογα με το… προφίλ του κάθε πολίτη – Ποια σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι

Σενάρια επί σεναρίων για τις φορο-ελαφρύνσεις που… έρχονται με όλες τις πληροφορίες πάντως να συγκλίνουν σε ένα σημείο: Στις «εξατομικευμένες» εκπτώσεις. Με άλλα λόγια, κάθε απόφαση που θα λαμβάνει η κυβέρνηση για «κούρεμα» φόρου δεν θα είναι «κάθετη». Αντίθετα, θα προσαρμόζεται στο «προφίλ» του εκάστοτε φορολογουμένου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το αν τέθηκε σε αναστολή ή όχι, το αν διαθέτει αποταμιεύσεις ή ακίνητα, το μέγεθος του πλήγματος που δέχτηκε ο κάθε επαγγελματίας ή υπάλληλος από την πανδημία, θα καθορίζουν μεταξύ άλλων τις «διευκολύνσεις» ή την έκπτωση φόρου που θα ισχύει κατά περίπτωση. Εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, στο τραπέζι έχει πέσει ένα «πακέτο φορο-ελαφρύνσεων» με φόντο την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων και της εξόφλησης των συσσωρευμένων -από τον περασμένο Μάρτιο-«κορονο-χρεών».

Ποιες είναι οι σκέψεις για το Τέλος Επιτηδεύματος

Ένα από τα «καυτά μέτωπα» για το οικονομικό Επιτελείο είναι το Τέλος Επιτηδεύματος: Αν και φέτος είναι βέβαιο ότι οι επαγγελματίες θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο, αφενός λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και αφετέρου ελέω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να εξοφλήσουν το «χαράτσι» που ακούει στη φράση Τέλος Επιτηδεύματος και που η υποχρέωση καταβολής του ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, καταγράφουν κέρδη ή ζημιές. Μία από τις σκέψεις λοιπόν είναι να ανασταλεί για φέτος η εξόφλησή του, τουλάχιστον για τους πληττόμενους επαγγελματίες, κατά τα πρότυπα της «προσωρινής» κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Βεβαίως θα πρέπει να παρουσιάζει η επιχείρηση συρρίκνωση τζίρου πάνω από κάποιο ποσοστό. Εναλλακτικά, εξετάζεται και το σενάριο κλιμακωτών εκπτώσεων, επί του Τέλους Επιτηδεύματος.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ