Μειωμένα ενοίκια: «Σφραγίζονται» οι αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Πόσα χρήματα θα λάβουν

Λίγα 24ωρα μένουν για να «σφραγιστεί» ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα αποζημιωθούν για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν: Προθεσμία έως την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, έχουν οι μισθωτές για να υποβάλουν τις δηλώσεις αποδοχής μείωσης μισθώματος κατά 40%. Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αποζημιώσεων στους εκμισθωτές των ακινήτων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μέσω της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τους ενοικιαστές τα στοιχεία που έχουν «περάσει» στο σύστημα οι ιδιοκτήτες, έτσι ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την εξόφληση των αποζημιώσεων που τους αναλογούν. Έως την Πέμπτη η διαδικασία για τα ενοίκια μηνός Δεκεμβρίου θα πρέπει να κλείσει για να ανοίξει ο δρόμος για την πληρωμή των ιδιοκτητών από το κράτος.

Τι ποσά θα πάρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Τα ποσά των αποζημιώσεων για τον Δεκέμβριο -κάτι που ίσχυσε και για το Νοέμβριο- αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών που προκύπτουν από το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%: Δηλαδή ουσιαστικά η αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% των συμφωνημένων στη σύμβαση ενοικίων. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

· Σε μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ -για παράδειγμα- για το οποίο τον Δεκέμβριο υπήρξε κατά 40%, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη, ισοδυναμεί με το μισό της απώλειας των 200 ευρώ ή το 20% του αρχικού ενοικίου: Έτσι, θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη το ποσό των 100 ευρώ.

· Μισθωτής και εκμισθωτής είχαν συμφωνήσει σε μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης θα πάρει ως αποζημίωση από το Κράτος το 20% του συμφωνηθέντος ενοικίου, δηλαδή 140 ευρώ.

· Ένας ιδιοκτήτης έπαιρνε μηνιαία ενοίκια 1.000 ευρώ. Η αποζημίωση που θα λάβει -εφόσον ο ενοικιαστής του είχε δικαίωμα να καταβάλλει «κουρεμένο» το μίσθωμα- διαμορφώνεται στα 200 ευρώ, ποσό που θα του καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ