Στουρνάρας: Ανάπτυξη 3,5% σε ετήσια βάση την επόμενη δεκαετία με το Ταμείο Ανάκαμψης

Με ρυθμό ανάπτυξης 3,5% θα “τρέξει” η ελληνική οικονομία σε ετήσια βάση την επόμενη 10ετία με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάραςμιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση τα 72 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια από διάφορες πηγές χρηματοδότησης από τη ΕΕ τι ρυθμούς ανάπτυξης μπορούν να δημιουργήσουν απάντησε ότι αυτά ” μπορούν επιτύχουν ρυθμό ανάπτυξης και εδώ συμφωνούμε με την Έκθεση Πισσαρίδη της τάξεως του 3,5 % κατά μέσο όρο τα επόμενα 10 χρόνια. Προσέξτε όμως προϋπόθεση για αυτό είναι να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσουμε να έχουμε τουλάχιστον ρυθμό αύξησης παραγωγικότητας 2,5% .Και με 1% αύξηση της απασχόλησης να πάμε σε ένα συνολικό ρυθμό 3,5%. Είναι πιο αισιόδοξος ρυθμός από αυτό που προβλέπουν οι διεθνείς Οργανισμοί. Πιστεύω όμως και το πιστεύω ακράδαντα ότι, με την κατάλληλη μεταρρυθμιστική οικονομική πολιτική και με μια δημοσιονομική πολιτική η οποία θα έχει λάβει υπόψη τα μαθήματα του παρελθόντος και της πανδημίας θα μπορέσουμε να έχουμε αυτόν τον ρυθμό κατά μέσο όρο την επόμενη δεκαετία δηλαδή 3,5%, ούτως ώστε μετά την πανδημία να μην μείνει κανείς άνεργος και να συνεχίσουμε πια σε μια πορεία για να μεγιστοποιήσουμε την ευημερία του ελληνικού λαού”.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να τρέξει η οικονομία της χώρας με ρυθμό ανάπτυξης 3,5%. Όπως μιλάμε για ” κατάλληλες ιδιωτικοποιήσεις, από μεταρρυθμίσεις στο κράτος κυρίως για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε εγκαίρως αυτά τα ποσά .Θα τα απορροφήσουμε αργά ή γρήγορα.Το θέμα είναι τα απορροφήσουμε μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα .Άρα η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση πρέπει να είναι η μεταρρύθμιση του ίδιου του κράτους αλλά και αποκρατικοποιήσεις και κυρίως θεσμοί : να φτιάξουμε μια καλύτερη δικαιοσύνη, μια καλύτερη παιδεία, να επενδύσουμε στο τρίγωνο της γνώσης: στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην καινοτομία”.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ