Αναδρομικά: Διπλό σχέδιο για δώρα και επικουρικές – Τι εξετάζεται ενόψει της απόφασης του ΣτΕ

Δύο επιλογές μπορεί να προκύψουν για τους συνταξιούχους από τη νέα απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τα διεκδικούμενα ποσά για τις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα” Ελεύθερος Τύπος”, οι επιλογές αυτές είναι οι εξής: Αναδρομικά από την επιστροφή των αντισυνταγματικών μειώσεων για 11 μήνες σε όσους άσκησαν αγωγές και 5 μήνες σε όσους δεν πρόλαβαν λόγω παραγραφής μέρους των αξιώσεων τους.

Με βάση το 11μηνο επιστροφών, τα αναδρομικά που οφείλονται στις επικουρικές συντάξεις φτάνουν έως 3.396 ευρώ για συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, έως 3052 για συνταξιούχους Δημοσίου έως 2.197 ευρώ για συνταξιούχους ΙΚΑ και έως 2.927 ευρώ για συνταξιούχους άλλων επικουρικών ταμείων (ΝΑΤ, ΤΕΑΥΕΚ, κλπ). Αν για κάποιους το 11μηνο γίνει 5μηνο λόγω παραγραφής, τότε τα ποσά θα είναι λιγότερα από τα μισά.

Νομικοί κύκλοι αλλά και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που μετέφεραν στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” τις εκτιμήσεις τους για τη νέα δίκη θεωρούν ως δεδομένα ότι το ΣτΕ δεν θα μεταβάλει τις αρχικές του αποφάσεις (αυτές του 2015) με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων με τους νόμους 4051 και 4093. Εντούτοις πιστεύουν ότι για δημοσιονομικούς λόγους ίσως οι δικαστές να μην πιέσουν την κυβέρνηση για άμεση πληρωμή των αναδρομικών όπως συνέβη τον Οκτώβριο αλλά να τις αφήσουν περιθώριο να το πράξει όταν καλυτερέψουν οι οικονομικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση που αναμένεται μέχρι το Πάσχα θα συμπληρώνει το παζλ των αναδρομικών με την επιστροφή των αντισυνταγματικών περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και ενδεχομένως και στα Δώρα. Στην περίπτωση δεν που απαιτηθεί να κλείσει άπαξ δια παντός το θέμα των διεκδικήσεων τότε τα διλήμματα είναι δύο:

1. Αν στο 11μηνο των αναδρομικών θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλοι οι συνταξιούχοι δηλαδή και αυτοί που έχουν εκκρεμείς δίκες για επιστροφές σε επικουρικές και Δώρα αλλά και όσοι δεν άσκησαν αγωγές. Στην περίπτωση αυτή περίπου 2,5 εκατ . συνταξιούχοι θα έχουν λαμβάνειν αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών συντάξεων και Δώρων που επισυνέβησαν στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαιου 2016 με το κόστος των επιστροφών να φτάνει στα 2 δις. ευρώ.

2. Αν θα πρέπει να δικαιωθούν με αναδρομικά 11μήνου οι 400.000 συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αγωγές διεκδικήσεις μέχρι τον Οκτωβρίου του 2020 , ενώ όσοι δεν κατέθεσαν προσφυγές ή κατέθεσαν αλλά έχει παραγραφεί μέρος των αξιώσεων τους , να πάρουν τα αναδρομικά που δεν έχουν παραγραφεί .Σε αυτήν την περίπτωση οι επιστροφές θα είναι γι 5 μήνες σε όσους δεν έχουν κάνει αγωγές με το σκεπτικό ότι για το 2021 μπορούν να διεκδικήσουν τις μειώσεις από το Ιανουάριο έως Μάιο 2016 που είναι εντός της 5 ετίας, ενώ δεν μπορούν διεκδικηθούν μειώσεις του Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2015 γιατί παρήλθε η 5 ετία που μπορούσαν να ασκήσουν τις προσφυγές τους. Με τα δεδομένα αυτά, η τελική απόφαση για το τι θα πληρωθεί και κυρίως πότε και σε πόσους είναι στα χέρια της κυβέρνησης με πιθανότερη επιλογή για την πληρωμή σε δόσεις από το 2021 και μετά ή τη μετάθεση των αναδρομικών για το 2022 ή 2023 αλλά με εφάπαξ πληρωμές.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ