Ενοίκια: Εξετάζεται επέκταση της αναστολής πληρωμής και τον Μάρτιο – Ποιες επιχειρήσεις θα αφορά

Και τον Μάρτιο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο να επεκταθεί το μέτρο της αναστολής πληρωμής του ενοικίου για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές όπως για παράδειγμα η εστίαση. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, στην περίπτωση που το λιανεμπόριο συνεχίσει τη λειτουργία του και δεν αναγκαστεί εξαιτίας της πανδημίας να κλείσει εκ νέου, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι στοχευμένες αποκλειστικά στην εστίαση και στον τουρισμό και σε όσες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν σήμερα. Από την πλευρά του το κράτος θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων –φυσικά πρόσωπα με το 80% του αρχικού μισθώματος και αντίστοιχα κατά 60% τα νομικά πρόσωπα. Με την κίνηση αυτή η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου θα αφορά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου και εφόσον εστίαση και τουρισμός παραμείνουν σε καραντίνα και τον Απρίλιο τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν όπως και η αναστολή συμβάσεων χωρίς να αποκλείονται και πρόσθετες ενισχύσεις για να αποφευχθούν λουκέτα κατά το τρέχον έτος.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί η διάταξη στη Βουλή που θα προβλέπει την απαλλαγή από το ενοίκιο του πρώτου διμήνου για τις κλειστές επιχειρήσεις με δυνατότητα επέκτασης του μέτρου εφεξής και αμέσως μετά θα εκδοθεί μια απόφαση που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για όσους δεν θα πληρώσουν ενοίκια αλλά και τη μείωση του ενοικίου 40% για τις ανοιχτές – πληττόμενες επιχειρήσεις (με βάση τον ΚΑΔ Απριλίου)

Ποιοι απαλλάσσονται

Με βάσει τα ανωτέρω, απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου οι κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή. Συγκεκριμένα, δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο:

-Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄οίκον.

-Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/ και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.

– Επιχειρήσεις πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

-Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

– Τα βιβλιοπωλεία

– Τα γυμναστήρια

-Επιχειρήσεις του αθλητισμού

– Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία , καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Η έκπτωση 40% αφορά τα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες και τα μισθώματα αυτά της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και συνεπώς οι μισθωτές θα πρέπει να καταβάλουν το 60%.

Οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Καθημερινή” ως εξής:

-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) που ενοικιάζουν επαγγελματικά ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκια το πρώτο δίμηνο του 2021 θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου μισθώματος και όχι επί της απώλειας. Με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και 20% στον εκμισθωτή.

– Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα προβλέπεται αποζημίωση στο 60% του μισθώματος.

-Για τους ιδιοκτήτες των οποίων τα εισοδήματα από ενοίκια θα μειωθούν κατά 40% θα προβλεφθεί αποζημίωση 50% επί των απωλειών.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ