Κίνητρα για ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Τι εξετάζεται για τις φορολοταρίες και τις αποδείξεις

Να ενισχύσει τον ηλεκτρονικό τρόπο συναλλαγών επιθυμεί η κυβέρνηση, ανασύροντας από τα συρτάρια της το σχέδιο κινήτρων για τους φορολογουμένους. Η υγειονομική κρίση είχε βάλει στον πάγο τις αλλαγές οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα αρχίσουν να συζητιούνται ξανά. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Καθημερινή” το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ξαναβάλει στο τραπέζι τα διάφορα σενάρια τα οποία προβλέπουν ακόμη και κέρδη άνω των 1.000 ευρώ από φορολοταρίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, μεταξύ όσων είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο έτος περιλαμβάνονται:

1.Φορολοταρίες:

Εξετάζεται να υπάρχει ένας νικητής, ενδεχομένως και περισσότεροι, της φορολοταρίας οι οποίοι θα κερδίζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με το κίνητρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα ζητούν αποδείξεις και μάλιστα από τις επικίνδυνες επαγγελματικές ομάδες. Σημειώνεται ότι σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή το κόστος του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Εάν για παράδειγμα ένας ή πέντε φορολογούμενοι κερδίζουν από 100.000 ευρώ, τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να μοιράζονται ισόποσα στους υπόλοιπους. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει περισσότερα χρήματα σε λιγότερους τυχερούς.

2. Αποδείξεις

Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογουμένων μετρούν στη φορολοταρία. Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια , δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

3.Κλήρωση ακινήτων

Κλήρωση ακινήτων τα οποία θα προέρχονται από αυτά που έχουν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών .

4.Φοροαπαλλαγές

Ένα από τα σενάρια προβλέπει την έκπτωση από το εισόδημα (ποσοστό) ηλεκτρονικών πληρωμών σε κάποιες δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής.

5. Διπλές αποδείξεις

Εξετάζεται το σενάριο να μετράει διπλά κάποιος περιορισμένος αριθμός αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ