Όλο το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο: Νέες άδειες, ψηφιακό μητρώο και πλαίσιο για το street food

Του Δημήτρη Χριστούλια

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης και οι συνεργάτες του βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε ένα σχέδιο νόμου με το οποίο επιχειρείται να μπει τάξη, μετά από πολλά χρόνια, στη λειτουργία του υπαίθριου, του στάσιμου και του πλανόδιου εμπορίου εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews:

-Αλλάζουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα δίνονται οι άδειες. Πλέον όσοι έχουν υψηλή εκπαιδευτική κατάρτιση, δηλαδή έχουν πτυχίο ΑΕΙ, οι άνεργοι έως 12 μήνες, οι νέοι αγρότες, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία θα έχουν προβάδισμα στη λήψη άδειας λειτουργίας επαγγελματία στο υπαίθριο εμπόριο.

-Το νομοσχέδιο θα εισάγει νέες έννοιες όπως είναι το street food, μια νέα και συνεχώς αναπτυσσόμενη επαγγελματική δραστηριότητα. -Οι επαγγελματίες θα πρέπει να εγγράφονται σε ψηφιακό μητρώο και να αναρτούν υποχρεωτικά τις τιμές των προϊόντων τους στο e-καταναλωτής. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-«σκούπα», το οποίο θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε έναν τομέα της αγοράς που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί άναρχα, χωρίς να τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες, με αποτέλεσμα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όσοι θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους χωρίς να έχουν άδεια λειτουργίας, ενώ πολλοί είναι αυτοί φοροδιαφεύγουν, καθότι λείπουν βασικά εργαλεία εποπτείας των δραστηριοποιούμενων. Οι πρακτικές αυτές οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος εκατοντάδων νόμιμων πωλητών, ενώ προκαλούν και μεγάλη ζημιά στα δημόσια έσοδα. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να παρουσιαστεί και να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί, υπό τον πρωθυπουργό, στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές του επόμενου μήνα. Στόχος είναι το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο, με τις διατάξεις του να έχουν άμεση εφαρμογή. Σημειώνεται ότι το υπαίθριο εμπόριο αποτελεί εμπορική δραστηριότητα που ασκείται σε ανοιχτό χώρο – σε λαϊκές και λοιπές οργανωμένες υπαίθριες αγορές.

Από την καντίνα στο street food

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει νέες έννοιες, όπως είναι το street food. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μορφή υπαίθριας πώλησης φαγητού σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας γίνεται ως επί το πλείστον από τις καντίνες. Με τις νέες ρυθμίσεις, θα επιχειρηθεί η συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα να οριοθετηθεί μέσα σε ένα νέο θεσμικό και σύγχρονο πλαίσιο, έτσι ώστε να ανοίξει μια πολλά υποσχόμενη αγορά, κάτω από αυστηρούς όμως κανόνες, που θα έχουν να κάνουν με τις άδειες λειτουργίας αλλά και με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας διάθεσης των τροφίμων. Πλέον, σε πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχουν επιχειρήσεις street food, οι οποίες είναι αρκετά επιτυχημένες και προσελκύουν χιλιάδες καταναλωτές, καθώς έχουν καταφέρει να διαθέτουν υψηλής ποιότητας προϊόντα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Σε συγκεκριμένο κεφάλαιο του νομοσχέδιου θα ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας τόσο των street food όσο και των καντινών. Ουσιαστικά, το σχέδιο νόμου θα καταγράφει και θα συστηματοποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις υφιστάμενων μορφών υπαίθριας επαγγελματικής δραστηριοποίησης, ρυθμίζοντας νομοθετικά το πλαίσιο των κανόνων λειτουργίας τους, εισάγοντας νέες έννοιες, όπως το street food, συμπληρωματικά σε όσα ισχύουν και για τη λειτουργία καντινών. Με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, κινητές καντίνες είναι τα οχήματα, τα αυτοκινούμενα ή τα ρυμουλκούμενα, διασκευασμένα σε κινητά καταστήματα, τα οποία κατατάσσονται στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και, ειδικότερα, στις επιχειρήσεις παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους.

Για παράδειγμα, μια καντίνα μπορεί να λειτουργήσει σε δημόσιους ή δημοτικούς χώρους, ενώ η απόσταση των θέσεων άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου από οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, εισόδους σχολείων, νοσοκομείων και κάθε είδους συναφών καταστημάτων, σταθμών για την εξυπηρέτηση επιβατών του αστικού, του προαστιακού σιδηροδρόμου και των υπεραστικών λεωφορείων, των οργανωμένων και επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, μνημείων και εκκλησιών δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των 50 μέτρων. Με το νομοσχέδιο θα οριοθετηθεί το πού ακριβώς θα μπορούν να ανοίγουν οι καντίνες, ενώ θα προσδιοριστούν οι προδιαγραφές για τα τ.μ. που θα καλύπτουν στους δημόσιους χώρους, καθώς και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Σημειώνεται ότι ήδη στη χώρα μας, στις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν αρκετά street food, τα οποία διαθέτουν φαγητά από πολλές γωνιές του πλανήτη και ήδη έχουν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Μάλιστα, το «φαγητό του δρόμου» φαίνεται να ανταγωνίζεται σε αρκετές περιπτώσεις το φαγητό που διατίθεται από τα εστιατόρια. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να ανοίξει μια πολλά υποσχόμενη αγορά, με αρχές και κανόνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS ΕΔΩΚΑΙ ΕΔΩ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ