Έρχεται ρύθμιση για τις επιταγές – Τι είπε ο Σκυλακάκης – ΒΙΝΤΕΟ

Για το θέμα των επιταγών μίλησε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Πράγματι είναι επείγον το θέμα των επιταγών. Απαιτεί νομοθετική διάταξη που θα υπάρξει στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο. Έχει προετοιμαστεί και θα την ανακοινώσουμε στις αρχές της επόμενες εβδομάδας. Θα υπάρχει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως στην περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο MEGA.

Τι ισχύει με την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής

Για το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «Θα είναι επιστρεπτέο το 50%. Το ποσό είναι δεδομένο κα θα πρέπει να δούμε πώς θα διανεμηθεί ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν». Αναφορικά με το πώς βλέπει τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας για τους μήνες που έρχονται, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «Δεν έχουμε ακόμη εικόνα του πώς θα εξελιχθεί ο Φεβρουάριος, είναι συνάρτηση πολλών πράγματων, περιλαμβανομένων και των εμβολιασμών αλλά και του πώς θα συμπεριφερθούμε. Οι πόροι μιας οικονομίας είναι πάντα πεπερασμένοι. Από ένα σημείο και πέρα δανειζόμαστε για να τα βγάλουμε πέρα, αλλά αυτά τα δανεικά κάποια στιγμή θα κληθούμε να τα επιστρέψουμε. Συνεπώς χρειάζεται τεράστια αυτοσυγκέντρωση τους επόμενους μήνες, όσο περισσότερο προσέξουμε υγειονομικά, τόσο μειώνεται το οικονομικό κόστος».

Για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη το 2020, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «Αυτές τις βάλαμε για πρώτη φορά στην 4, θα μπουν και στην 5. Κάθε φορά που θα γίνεται μια καινούργια επιστρεπτέα θα διευρύνεται. Το πρόβλημα με τις νέες επιχειρήσεις είναι ότι δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία τζίρου. Η δυσκολία είναι ότι μια νέα επιχείρηση αυξάνει το τζίρο της υπό κανονικές συνθήκες όσο περνούν οι μήνες. Για τις επιχειρήσεις που έχουν μπει στην πρώτη, 2η και 3η επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν θα υπάρξει γενικευμένη ανακοίνωση, χρειάζεται εξατομικευμένος χειρισμός αυτών των επιχειρήσεων. Θα χρειαστεί να έχουμε ολοκληρωμένο το 2020 για να δούμε τι έχει συμβεί με τις επιχειρήσεις. Δεν είναι μόνο ο τζίρος. Πρέπει να δούμε και τα άλλα στοιχεία για να καταλήξουμε».

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι επιστροφές στην περίπτωση της επιστρεπτέας ξεκινούν από το 2022. Συνεπώς υπάρχει ο χρόνος να το κάνουμε την κατάλληλη στιγμή, τη στιγμή που θα πρέπει οι επιχειρηματίες αυτοί να λάβουν αποφάσεις, όχι τώρα που η οικονομία είναι κλειστή», πρόσθεσε ο ίδιος. Για το θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων, και ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι το θέμα δεν έχει ακόμα συζητηθεί.

Πότε αναμένεται η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, και πότε αναμένεται η πρώτη δόση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι «Η πρώτη δόση στην καλύτερη περίπτωση θα έρθει στο τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού. Η πρώτη δόση θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου, αλλά παίζει ρόλο η απορρόφηση που θα κάνουμε στο ενδιάμεσο διάστημα. Ένας σημαντικός αριθμός έργων, πχ ένα δεύτερο Εξοικονομώ, θα ξεκινήσουν πολύ πιο γρήγορα και θα μπουν στις αρχές του χρόνου, και θα έχουμε μέσω αυτών των έργων και προγραμμάτων μία πρόωρη εκταμίευση που θα γίνει με δικούς μας πόρους»

Επανεξέταση του ύψους των ηλεκτρονικών αποδείξεων

Σχετικά με το θέμα των αποδείξεων και τι θα γίνει με όσους δεν έχουν καταφέρει να μαζέψουν το 30%, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι «Όλο αυτό το θέμα, δεδομένου ότι είχαμε δύο lockdown θέλει επανεξέταση. Δεν μπορούμε ένα μέτρο που ίσχυσε με κανονική κατανάλωση να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο τώρα. Μην έχει κανείς αγωνία, κανείς δεν πρόκειται να αδικηθεί. Θα μετρήσουμε, θα δούμε ποιοι και γιατί έχουν πρόβλημα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί».

Αναφορικά με το αν θα συνεχίσουμε τους επόμενους μήνες με τη λογική του ακορντεόν στην αγορά, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «Αποφεύγω τις προβλέψεις γιατί αυτή η ασθένεια μας έχει εκπλήξει όλους. Είναι ύπουλη αυτή η ασθένεια, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις τι θα γίνει και θέλω να απευθύνω μια έκκληση, χρειάζεται από όλους μας μεγάλη προσοχή για να αντέξουμε οικονομικά και υγειονομικά». Τέλος, σχετικά με το αν θα υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης φοροαπαλλαγών στην εστίαση, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «Η εστίαση είναι από τους κλάδους που έχει πληγεί περισσότερο. Όχι ομοιόμορφα. Είναι ένας αριθμός μαγαζιών που έχουν βρει μια κάποια ισορροπία με το delivery. Αλλά ασφαλώς χρειάζεται βοήθεια και την σκεφτόμαστε σαν κεντρικό κλάδο όποτε παίρνουμε μέτρα».

Δείτε το βίντεο από το MEGA:

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ