Ακίνητα: Οι αλλαγές που έρχονται στη φορολόγησή τους

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν από το φθινόπωρο στο τοπίο των ακινήτων και στους φόρους που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων συνθέτουν οι εξής αλλαγές:

1.Ενοίκια

Ένα νέο σύστημα για τη διατήρηση των κουρεμένων ενοικίων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς την Δευτέρα ,31 Αυγούστου λήγει το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού. Για κλάδους που πλήττονται ανελέητα από την κρίση του κορονοϊού, όπως ο τουρισμός και η εστίαση και ενδεχομένως και για άλλους κλάδους, η παράταση της ρύθμισης θα είναι υποχρεωτική. Για όσο διαρκεί η υποχρεωτική μείωση των μισθωμάτων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δικαιούνται επιστροφή φόρου ίση με το 30% των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί.

“ Η υποχρεωτική μείωση θέλουμε να μην επεκταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα” δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας για να αναφέρει πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα “μεικτό”σύστημα υποχρεωτικών και εθελοντικών μειώσεων στα ενοίκια σε συγκεκριμένους κλάδους κλάδους. Το μέτρο θα αφορά τις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων και όχι τις κατοικίες και συγκεκριμένα εξετάζεται για τις περιπτώσεις που θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες ώστε να προχωρήσουν στη μείωση των ενοικίων .Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, οι ιδιοκτήτες θα συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους στη μείωση των ενοικίων θα κερδίζουν έκπτωση φόρου.Το ποσοστό της έκπτωσης θα εξαρτάται από το ψαλίδι που θα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές στο μίσθωμα.

2.Μισθωτήρια συμβόλαια

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δήλωση ισχύος ή λήξης όλων των ισχυόντων μισθωτηρίων τους, δηλώνοντας για πρώτη φορά και τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 και δεν δηλώθηκαν ποτέ. Οι δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς κυρώσεις.

3.Αντικειμενικές αξίες

Το 2021 και ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα τρέξει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές. Οι ιδιώτες εκτιμητές θα χρειαστεί θα χρειαστεί να γράψουν ξανά τις τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς η πανδημία έχει ανατρέψει τον χάρτη της κτηματαγοράς , προσγειώνοντας τις αξίες των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι εισηγήσεις που θα παραδώσουν οι εκτιμητές για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε περισσότερες από 10.000 περιοχές σε όλη τη χώρα δεν είναι δεσμευτικές για το οικονομικό επιτελείο. Οι προτάσεις τους θα περάσουν από το φίλτρο της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών . Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2021 και από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

4.Επέκταση τιμών ζώνης

Τιμές ζώνης αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά τουλάχιστον 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα .

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά και τουριστικά αλλά αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισμού δηλαδή με τις χαμηλές αξίες των αγροτεμαχίων.Με την ένταξη τους στο αντικειμενικό σύστημα πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές και να προκύψει δημοσιονομικός χώρος ώστε να χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό το ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ.

5.ΕΝΦΙΑ 2021

Το καλοκαίρι του επόμενου μήνα έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% -10% σε συνδυασμό με τις αντικειμενικές αξίες, η οποία είχε προγραμματιστεί για φέτος αλλά μπήκε στο συρτάρι λόγω της πανδημίας. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις αυξήσεις που θα υπάρξουν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018

6.Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις

Μετά το τέλος που έβαλε η ΑΑΔΕ στις ουρές στην Εφορία για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές και με την υποβολή των δηλώσεων στην Εφορία μέσω e-mail, courier ή συστημένων, το επόμενο βήμα γίνεται το 2021. Όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά από το γραφείο του συμβολαιογράφου με την πλήρη ψηφιοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ