Οι 10 κανόνες στην τηλεργασία – Στην τελική ευθεία ο νόμος – πλαίσιο

Το υπουργείο Εργασίας φέρνει νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία με δέσμη 10 ρυθμίσεων που ορίζουν συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Στόχος του νομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο είναι να ρυθμιστεί μία περιοχή της αγοράς εργασίας που γνωρίζει εκρηκτική άνοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης είχε κάνει λόγο για “ένα θεσμικό πλαίσιο περιφρούρησης της τηλεργασίας στη νέα πραγματικότητα” εξαγγέλλοντας πως το υπουργείο ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής το άρθρο 29 του νομοσχεδίου το νέο θεσμικό πλαίσιο διαμορφώνεται ως εξής:

1) Τηλεργασία είναι η συστηματική εξ’ αποστάσεως παροχή της εξαρτημένης εργασίας του εργαζομένου και με τη χρήση της τεχνολογίας, δυνάμει της σύμβασης εργασίας πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης μορφής απασχόλησης, η οποία θα μπορούσε να παρασχεθεί και από τις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

2)Η τηλεργασία συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου κατά την πρόσληψη ή με μεταγενέστερη συμφωνία. Κατ’ εξαίρεση για λόγους δημόσιας υγείας ή σε περίπτωση κινδύνου υγείας του εργαζομένου, ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του εργαζομένου για τηλεργασία, εκτός και αν αδυνατεί για σπουδαίο και σοβαρό κατ’ αντικειμενική κρίση λόγο, τον οποίο οφείλει να εκθέσει εγγράφως προς τον εργαζόμενο. Σε περίπτωση κινδύνου δημόσιας υγείας, ο εργαζόμενος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του εργοδότη για τηλεργασία, εκτός και αν αδυνατεί να το πράξει για σπουδαίο και σοβαρό κατ’ αντικειμενική κρίση λόγο, τον οποίο οφείλει να εκθέσει εγγράφως προς τον εργοδότη.

3)Εντός οκτώ ημερών από την έναρξη της τηλεργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει εγγράφως προς τον εργαζόμενο το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται στην εκτέλεση της εργασίας και τουλάχιστον: α) τα λεπτομερή καθήκοντα του τηλεργαζόμενου, β)το ωράριο εργασίας, γ) τον τρόπο υπολογισμού και την ανάλυση του πρόσθετου κόστους με το οποίο επιβαρύνεται περιοδικώς ο τηλεργαζόμενος από την τηλεργασία, ιδίως το κόστος τηλεπικοινωνιών, τον εξοπλισμό και τη συντήρησή του, δ)τον αναγκαίο για την παροχή τηλεργασίας εξοπλισμό, τον οποίο διαθέτει ο τηλεργαζόμενος ή του παρέχει ο εργοδότης και τις διαδικασίες τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών του εξοπλισμού αυτού, το κόστος των οποίων καλύπτει ο εργοδότης, ε) οποιουσδήποτε περιορισμούς στη χρήση του εξοπλισμού ή εργαλείων πληροφορικής , όπως το διαδίκτυο , και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους, στ) την ιεραρχική σύνδεση του τηλεργαζόμενου με τους προϊσταμένους του στην επιχείρηση, τις διαδικασίες αναφοράς και αξιολόγησης του τηλεργαζόμενου, ζ) τυχόν συμφωνία περί τηλε-ετοιμότητας, τα χρονικά όρια αυτής και τις προθεσμίες ανταπόκρισης του τηλεργαζόμενου, η) τους όρους υγιεινής και ασφάλειας της τηλεργασίας και τις διαδικασίες αναγγελίας εργατικού ατυχήματος, θ) την προστασία των επαγγελματικών δεδομένων καθώς και των προσωπικών δεδομένων του τηλεργαζόμενου, ι)τα στοιχεία επικοινωνίας των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων.

4) Η συμφωνία περί τηλεργασίας δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης και εν γένει τη σύμβαση εργασίας του τηλεργαζόμενου αλλά μεταβάλλει μόνο τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η εργασία.

5) Με την επιφύλαξη των διαφοροποιήεων που οφείλονται στη φύση της τηλεργασίας, οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους συγκρίσιμους εργαζόμενους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

6) Ο εργοδότης υποχρεούται να τηρεί το ωράριο εργασίας και να σέβεται την ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου.

7) Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την προστασία της υγείας και της επαγγελματικής ασφάλειας του τηλεργαζομένου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

8) Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πληροφορούνται και γνωμοδοτούν για την εισαγωγή τηλεργασίας όπως προβλέπουν οι διατάξεις περί σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

9)Το ωράριο τηλεργασίας καθώς και η αναλογία τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη δηλώνονται στο σύστημα Εργάνη.

10) Η επίμαχη διάταξη περιέχει και εξουσιοδοτική διάταξη για απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του πρόσθετου κόστους με το οποίο επιβαρύνεται περιοδικώς ο τηλεργαζόμενος από την τηλεργασία και το οποίο καλύπτει ο εργοδότης, οι ειδικότεροι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της τηλεργασίας, η δήλωση του ωραρίου τηλεργασίας στο σύστημα Εργάνη, η διαδικασία ελέγχου του ΣΕΠΕ.

Πηγή πληροφοριών: εφημερίδα Έθνος της Κυριακής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ