Κορονοϊός – Μουρμούρας: Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε στις διεθνείς αγορές

Στην Αναστασία Παπαϊωάννου

Υπέρ των μικρών τακτικών εξόδων της ελληνικής οικονομίας στις αγορές για απευθείας δανεισμό τάσσεται σε συνέντευξή του στη Realnews ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννης Μουρμούρας. Εκφράζει την ανησυχία του για την πραγματική οικονομία, αναλύει τις επιπτώσεις για το χρέος και το έλλειμμα, αλλά και για την αξία των «όπλων» που έχει ρίξει στη μάχη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην έκδοση επταετούς ομολόγου με υπερκάλυψη, αλλά και λίγο «τσιμπημένο» κουπόνι. Θεωρείτε επιτυχημένη την πιο πάνω έκδοση;

Εν μέσω ενός δυσμενούς παγκόσμιου επενδυτικού κλίματος λόγω COVID-19 και με τις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων όλων των χωρών της ευρωπεριφέρειας να κινούνται ανοδικά, θα χαρακτήριζα, χωρίς καμία αμφιβολία, την εν λόγω έκδοση των 2 δισ. ευρώ ως πετυχημένη και με ισχυρό συμβολισμό. Συγκεντρώθηκαν προσφορές ύψους πάνω από 5,9 δισ. ευρώ, ενώ το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 2,0% και η απόδοση στη λήξη στο 2,013%. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ξεπέρασε το 76%, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμμετείχαν με ποσοστό άνω του 88%. Όλα τα πιο πάνω νούμερα είναι ευνοϊκά συγκρινόμενα με τις δύο πρόσφατες εκδόσεις της επταετίας (Φεβρουάριος 2018 και Ιούλιος 2019), παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Δημοκρατία σε μια εξόχως δύσκολη συγκυρία, και πιστεύω πως αυτό θα επαληθευτεί με τη διαπραγμάτευση του ομολόγου στην πλατφόρμα της ΗΔΑΤ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνέντευξη στη Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ